Allianz Trade'nin 22 Mayıs Pazartesi yayınlanan bülteninde, tekstil sektörünün 2023 yılında karşılaşabileceği riskler, mercek altına alınıyor. "Pandemi, politik gerilim gibi beklenmedik risklere karşı savunmasız küresel tedarik zinciri problemiyle yüzleşen sektörün, faizlerin yükselmesi ve resesyon endişeleri sebebiyle siparişlerde azalma gözlemlenmesiyle tansiyonu yüksek günlerden geçeceğini öngörüyoruz" denilen bültende, şu görüşlere yer veriliyor:. 
2023 Yılında Hassas Riskler Söz Konusu!
"Ülkelerin Covid sonrası düzenlemeleri, önde gelen üretim merkezlerinin karşılaşabileceği lojistik engeller, ulaşımda olası aksaklıklar, hammadde fiyatlarındaki değişimler ve dış ticareti yoğun ekonomilerin döviz kuruna bağlı yaşayacağı değişiklikler, tekstil sektörünün görünümünü çiziyor. Covid-19 pandemisi nedeniyle olumsuz geçirilen 2 yılın ardından, tekstil üreticileri 2022 yılında dengelenmeyi umuyorlardı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve devamında ki enerji krizi, emtia fiyatlarındaki volatilite ve küresel tedarik zincirindeki olumsuzluklar ve lojistik krizi dengelenmeyi zorlaştırdı."

Değer kaybında eksper atamalarına özen gösterilsin Değer kaybında eksper atamalarına özen gösterilsin

"Türkiye hazır giyiminin yğzde 70 ihracat pazarı Avrupa Birliği ülkelerinden oluşuyor.2022 yılının ikinci yarısında AB ülkelerinde yaşanan gaz sıkıntısı, faizlerin yükselmesi ve resesyon endişeleri sebebiyle siparişlerde azalma gözlemlendi."

"Türkiye'deki tekstil ve hazır giyim şirketlerinin satışları genel olarak Euro bazında, maliyetlerinin ise Dolar bazında olmasından kaynaklı olarak piyasanın enerji maliyetleri, hammaddelerin döviz maliyetlerinde zorlanma gözlemlenmektedir. Hammaddelerde (pamuk vb.) ithalata bağımlı olunan girdi fiyatlarının EUR-USD paritesindeki aşağı yönlü değişimlerin etkisiyle tekstil ve hazır giyim sektöründe Türkiye’nin tedarik ve pazar yapısı nedeniyle görünümünü olumsuz etkiledi."
"2023 yılı için Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden bir tanesi olan tekstilde en büyük pazar olan Avrupa’daki ılımlı resesyon beklentileri gözlemlenmeli."

Editör: Hasan Burak Karadeniz