FED yüzünden o ülkeler emniyet kemeri bağladı FED yüzünden o ülkeler emniyet kemeri bağladı

Allianz Trade Türkiye’nin sosyal medya platformu Linkedin hesabından yapılan paylaşımda “Ticari iflaslar artıyor mu?” başlığı altında ticari iflaslara dikkat çekiliyor.

“2023'te yüzde 6 artan Küresel İflas Endeksi'mizin 2024'te hızlanarak yüzde 10’a kadar artması öngörülüyor!” cümlesiyle başlayan paylaşımda “Nakit tamponlarının azalmasıyla en kırılgan şirketler ve sektörler 2023 yılında iki arada bir derede sıkışıp kaldı. Konaklama, ulaşım ve toptan/perakendecilik hizmetleri en çok tehlikede olan sektörler” deniliyor. 

Allianz Trade Türkiye’nin sosyal medya platformu Linkedin hesabından yapılan o paylaşım şöyle:

2023 yılının ilk yarısında finans sektörü dışındaki şirketlerin nakit fazlası, Euro Bölgesi'nde 3.4 milyar Euro ve ABD'de 2.5 milyar ABD doları ile pandemi öncesi seviyelerin yüzde 30 üzerinde kaldı. Ancak bu nakit tamponu, büyük firmaların elinde ve teknoloji, tüketiciye yönelik ürünler gibi belirli sektörlerde yoğunlaşmış durumda.

Ayrıca, net nakit pozisyonlarında eksiye gidiş de ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasından daha hızlı. Bu trend özellikle konaklama, ulaştırma ve toptan/perakende hizmetleri sektörlerinde dikkat çekici boyutta olsa da özellikle konut segmentinde bekleyen işlerin neredeyse tamamlandığı inşaat sektörü başta olmak üzere diğer sektörler de aynı hızla arayı kapatıyor. 

Kâr marjlarında devam eden sıkışma, şirketlerin likiditesini ve ödeme gücünü zorlayacak!

Düşük fiyatlandırma gücü ve zayıf küresel talep, şirket gelirleri üzerindeki baskıyı giderek artırıyor.

2023 yılının 2. çeyreği itibariyle, şirket gelirlerindeki düşüş 2020 yılının ortalarından bu yana ilk kez tüm bölgelerde yıllık yüzde -1.9 olarak geniş tabanlı hale geldi.

Gelirlerdeki düşüş nedeniyle, şirketlerin likidite pozisyonları hızla kötüleşiyor ve durumun 2025 yılından önce iyileşmesi de olası değil. Emtia ve tedarik zinciri ayaklarından da rahatlatıcı sinyaller gelmiyor. İşgücü maliyetleri ise başta tüketici odaklı hizmetler ve inşaat olmak üzere çoğu şirket için kısıtlayıcı olmaya devam ediyor. Sonuç olarak, kârlılık azalıyor.

Editör: Veli Karadeniz