Ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade, ‘Haftanın Trade’ini büyük bir soru ile açıyor: 2024 yılı başında, küresel ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın dip noktasını görme ve ardından 2024-25 döneminde büyümenin trendin altında kalarak devam etmesi beklentisi söz konusuyken, ekonomi son tırmanışını mı yapıyor?

Allianz Trade’nin sosyal medya platformu Linkedin hesabından yapılan paylaşım şöyle:

Küresel ekonomi, 2024 yılı sonuna kadar para politikası sıkılaştırmasının kümülatif etkisinden kaynaklanan, cansız büyüme ile zorluklarla yüzleşmeye devam edecek. ABD’de 2024 yılında büyüme, 2009'dan bu yana en düşük oran olan yüzde 1,1 ile sınırlı kalacak ve bunu 2025 yılında yüzde 1.7'lik bir büyüme izleyecek. Almanya ve Fransa’da ise 2024 yılında sadece yüzde 0.7 olacak büyüme 2025 yılında yüzde 1.6'ya çıkacak. Genel olarak, başlıca gelişmiş ekonomilerde büyüme 2022 yılının yarısı kadar olacak ve faiz oranları yüksek kalmaya devam ettikçe ara ara resesyonlar yaşanacak.

Şirketler, fiyatlandırma güçleri zayıflarken azalan talep ve artan maliyetlerle karşı karşıya!

Güçlü iş gücü piyasaları ile hanehalkı ve şirket bilançoları, gelişmiş ekonomilerde yumuşak inişi destekliyor. Ancak iş gücü piyasasının yeniden dengelenmesinin hız kazanmasıyla ve işsizlik oranlarında küçük artışlar beklenirken, zirve aşıldı. Bu durum, 2024 yılında daha görünür hale gelecek olan ücret yavaşlamasını destekliyor.

Makroekonomik ivme yakalanana kadar mikro dinamikler dayanabilir mi?

Küresel ekonomik düzlemde mikro düzeyde kayda değer bir dayanıklılık gözlemlemiş olsak da sıkı para ve maliye politikalarından, Çin'den gelen talepteki düşüşten ve genel bir makroekonomik zayıflamadan kaynaklanan zorlukların, genel şirket büyüme yörüngelerini etkileme potansiyeline sahip olduğunu öngörüyoruz. Bununla birlikte, bu zorlukların temerrütlerde veya kredi notu düşüşlerinde önemli bir artış yaşanacak bir noktaya gelmesini beklenmiyor.

Tarımda Sürdürülebilirlik ve Finansmanın Rolü Tarımda Sürdürülebilirlik ve Finansmanın Rolü

Değerlendirmeye göre, şirketlere özgü dinamikler piyasaları yıl sonuna kadar ayakta tutacak, riskli varlık fiyatlamasını makul bir seviyede tutacak ve ekonomik çevrimsel etkenler 2024 yılının ikinci yarısında ve 2025 yılında toparlandıkça şirket performansları bir miktar ivme kazanacak. Ancak bu değerlendirme piyasanın geneli için geçerli ve finansal temelleri daha zayıf olan, özellikle de dalgalı finansman oranlarına karşı daha savunmasız olan firmalar muhtemelen zorluklarla karşılaşmaya devam edecek.

Daha fazlasını okumak ve raporu indirmek için tıklayın:

https://www.allianz-trade.com/tr_TR/ekonomik-arastirmalar/ekonomik-gorunum-raporlari/kuresel-ekonomik-gorunum-3c-2023.html

Editör: Veli Karadeniz