Arex Sigorta, 27 Mayıs 2024 akşamı Mandarin Oriental Bosphorus’ta geniş katılımlı bir lansman etkinliği düzenledi. Avusturyalı-Hırvat Kartograf Jaques Pervititch’in 1923 yılına ait İzmir haritalarını içeren ‘Plan D’Izmir 1923’ kitabının basımı Arex Sigorta sponsorluğunda gerçekleşti. Dönemin sigortacıları için yapılmış olan ve hem sigortacılığın tarihçesi hem de genel olarak İzmir tarihi bakımından arşiv değeri olan kitabın tanıtımı için düzenlenen geceye sigortacılık sektörünün yanı sıra mimarlık ve tarih alanlarındaki pek çok isim de katılım gösterdi.

Sigorta tarihçiliği ve sanatın desteklenmesi odağında geçen geceye Sigorta şirketleri, önde gelen acente ve brokerlar, sigorta basını ve ulusal basının yanı sıra, mimarlık ofisleri de büyük ilgi gösterdi. Gecede Arex Sigorta Genel Müdürü Sertem Demir, Arex Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Süphanoğlu, gazeteci yazar Ertuğrul Özkök ve araştırmacı yazar Müsemma Sabancıoğlu ve Yalçın Balcı katılımcılara hitap ettiler.

Arex Genel Müdürü Sertem Demir, sigorta tarihine ve antikasına sahip çıkmanın önemini vurguladığı konuşmasında sigortamuzesi.com.tr projesini anlattı ve Arex’in bundan sonra da böyle araştırmalar ile sektöre hizmet etmeye devam edeceğini vurguladı.

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök ise bir İzmirli olarak Arex’e İzmir tarihine de ışık tutan bu kitap için teşekkürlerini iletti.

Pervititch ile ilgili geniş araştırmaları olan Müsemma Sabancıoğlu’nun Pervititch ile ilgili bulgularını anlatması sonrası kitabın basımında ve düzenlenmesine büyük emekleri olan gazeteci Yalçın Balcı İzmir Haritaları’nın çiziliş hikayesi ve metodolijisini aktardı.

BİMTES’ten AVM yönetimlerine açık çağrı BİMTES’ten AVM yönetimlerine açık çağrı

Arex Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Süphanoğlu’nun konuşmasından öne çıkan hususlarise  şu şekilde:

“Bir kurumsal yapının hayatında 3-5 yıllık kısa vadeli planlar önemli değildir, biz uzun soluklu bir hikaye yazmak ve uzun vadede sektöre değer katmak istiyoruz.

Bu geceye vesile olan Jaques Pervitich’in İzmir haritalarını içeren çalışma hem sanatsal hem tarihsel önemi haiz son derece kıymetli bir çalışma. Arex olarak, arşiv değeri olan bu eserin basımına sponsorluk sağlayarak sigortacılık için ve genel olarak tarih, mimari ve şehir planlama alanlarında bir değer yaratılmasına mütevazı bir katkı sağladığımızı umuyoruz.”

Editör: Hasan Burak Karadeniz