Alman BILD gazetesinin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’ya AB yaptırımlarını "bypass" edecek öneriler sundu.  Haberde, Guterres'in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bir mektupla "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesini sağlamakta Rusya'nın çekincelerini aşacak ve gemi sigortalarını da kapsayan 4 somut öneride bulunduğu vurgulanıyor. 

1. SWIFT'e geri dönüş 

BILD'in gördüğünü iddia ettiği mektuptaki ilk öneri AB'nin Haziran 2022'de "Rus Tarım Bankası"na (RAB) karşı uyguladığı mali yaptırımların geçersiz kılınmasını içeriyor. Bu yaptırımlarla RAB ve diğer Rus devlet bankaları uluslararası işlemlerin kesintisiz gerçekleştirildiği SWIFT finansal işlem sisteminden dışlanmıştı. Guterres mektubunda yaptırımları bypass için yaptırım uygulanan Rus bankasının "RSHB Capital SA" adlı özel olarak kurulmuş bir yan kuruluşunun kullanılmasını öneriyor.



Guterres şöyle yazıyor: "RSHB Capital SA, SWIFT aracılığıyla küresel finans kurumlarıyla mesaj alışverişinde bulunacak." Bu ifade Kremlin kontrolündeki şirketin "bir arayüz rolünü üstlenmesine ve kendisi bir banka rolünü oynamadan ödeme işlemleri için teknik hizmetler sağlamasına, böylece Lüksemburg yasalarına göre bir bankacılık lisansı gerektirmemesine" izin verecektir.

2. Rus gemilerinin Ukrayna saldırılarına karşı sigortalanması  

Habere göre Guterres, ikinci önerisiyle Lavrov'a Rus gemilerinin Azak ve Karadeniz'deki Ukrayna saldırılarına karşı sigortalanmasına yönelik ciddi bir teklifte bulunuyor. 

BM Genel Sekreteri şöyle yazıyor: "Rusya gıda ve gübre ihracatı için BM ile ortak finanse edilen bir sigorta şirketi, 4-6 hafta içinde Lloyd's ile faaliyete geçebilir."

BM lideri sadece "Rus gıda ve gübre ihracatı için kargo sigortası" değil, aynı zamanda "gövde ve P&I" sigortası da sunuyor. "Gövde" sigortası, taşımacılıkta kullanılan gemilere yönelik dış etkilere karşı kapsamlı bir sigortayı tanımlıyor, "P&I" ise üçüncü şahıslara verilen zararlar için kapsamlı bir sorumluluk sigortası getiriyor. 

Guterres, mektubunda Rusya Dışişleri Bakanı'na, "Birleşmiş Milletler'in, Rusya'nın ihracatının küresel gıda güvenliği açısından önemini vurgulamak ve nihai hedefi Rus ihracatçılarını azaltmak için sigorta maliyetlerini düşürmek amacıyla piyasa katılımcılarının sayısını artırmak için sigortayı destekleyeceğine" söz verdi.

BILD'in "Rus kargo ve gemilerinin ortak sigortasıyla" ilgili sorusuna İngiliz gemi sigortacısı Lloyd's'un "Yorum yok" yanıtını verdiği bildirildi.

3. Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının iadesi 

3. Maddeye göre, BM lideri Guterres, Lavrov'a, Putin rejiminin AB'de yaptırımlarla dondurulmuş olan varlıklarının iadesi konusunda  yardım  teklif ediyor: "Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği'ndeki Rus gübre şirketlerinin dondurulmuş varlıklarının çözülmesine yardımcı olmaya devam edebilir."

BM şefi, yaptırımları aşmak üzere Lavrov'a "belirli hesapların veya varlıkların bir listesini sunması" gerektiğini ve "Rus gübre şirketlerinin ilgili muafiyetler için ilgili AB üyesi ülkelerin yetkililerine başvurması gerektiğini" yazıyor.

Guterres, "Birleşmiş Milletler'[in] bu talepler temelinde ilgili ulusal makamlar ve AB makamlarıyla birlikte çalışaca[ğı]" vaadinde bulunuyor. 

4. Rus gemilerinin Almanya limanlarına yanaşmasına izin 

Son olarak, Guterres, 4. madde uyarınca, "gıda ve gübre ürünlerini AB limanlarına taşıyan Rus gemilerinin hızlı liman izinleri yoluyla etkin erişimini sağlamayı" teklif ediyor.

Genel Sekreter, "Birleşmiş Milletler[in], Rus limanlarından ayrılınması öncesi de dahil olmak üzere, ilgili izinlerin verilmesi için kolaylaştırılmış prosedürleri de kapsayacak şekilde, tarım ürünleri ticareti bağlamında Rus gemilerinin AB limanlarına erişimini kolaylaştırmak için daha fazla seçeneği incelemeye hazır [olduğunu]" yazıyor. 

DASK TIR’ı üç ayrı şehirde vatandaşları bekliyor DASK TIR’ı üç ayrı şehirde vatandaşları bekliyor

Guterres'in BM yetkililerinin bu amaçla, "Avrupa Komisyonu ile görüşmeler yapmış ve liman yetkililerini (Almanya, Belçika, İspanya, Hollanda) seçmiş olduğunu" kaydediyor. 

Editör: Veli Karadeniz