SİGORTAMNEWS Haber Merkezi

Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlarda Maluliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” konulu sempozyumda konuşan Sigorta Tatbikatçıları (STD) Derneği Başkanı Fahri Altıngöz, “Bu sempozyumda hem SEDDK Başkan Yardımcısı, hem sigorta Tahkim Komisyonu temsilcileri hem de uzmanlar bir araya geldik. Bu sempozyumun içeriği ve çıktıları son derece önemli. Bugün baktığımız zaman 26 milyon insanı ilgilendiriyor” dedi.

PRİMLERİ ARTIRAN FAKTÖR

Altıngöz, “Zorunlu trafik sigortası poliçeleri ve bu poliçelerin primleri aslında bir aktüerya hesaplama yöntemi ile hesaplanıyor. Trafik sigortası poliçe fiyatları son birkaç yılda neredeyse 2-3 kat artmış durumda. Ödediğimiz trafik sigorta primleri aslında her birimizin cebinden çıkıyor. Yaralanma ve sakatlanma, toplam hasar stoğunun yarısını oluşturuyor. Hem asgari ücrete hem sakatlanma oranlarına göre bu sakatlanma raporlarını yönetmeliğe göre düzenleyen yaklaşık 397 müessese var. Buralardan alınan raporlar neticesinde bir şekilde sigorta şirketi tazminat ödüyor. Ama bunların dışındaki birtakım adreslerden de bu raporların temin edildiğini görüyoruz. O da tazminat tutarlarını daha yüksek oranda maluliyet oranı belirlediği için bu durum sigortacılık sektörü üzerinde önemli bir yük oluşturuyor. Bu da sigorta primlerini artıran önemli bir faktör” diye konuştu.

RAPORDAN RAPORA FARKLILIK

Hazırlanan raporların farklılık gösterdiğine dikkat çeken Altıngöz “Diyelim ki bir kuruldan yüzde 20 sakatlık raporu alındı. Aynı olayla ilgili başka bir kurum daha düşük veya daha yüksek bir rapor verebiliyor. Aslında bu durum sigortalıların da mağduriyetine yol açabiliyor. Çünkü daha düşük oranda verilen bir rapor doğrultusunda belki iki-üç yıl sonra daha büyük sakatlıklar söz konusu olduğu takdirde dosya artık kapanmış oluyor” vurgusu yaptı.

AMACIMIZ PRİMLERİ DÜŞÜRMEK

Altıngöz açıklamasını şöyle sürdürdü: “En önemli problem, Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği yaklaşık 397 kurumdan bu raporların alınması ve bu raporların karara bağlanması. Eğer bunların dışında bir takım yetkili olmayan kurullardan alınan rapor söz konusu olduğu taktirde, buradaki belirleyici faktör daha yüksek oran veya daha uzun süreli bir rapor alınmadığı takdirde, kazazede aleyhine bir sonuç yaratabiliyor. Veya sigortacılık sisteminin üzerinde çok ciddi bir prim yükü oluşuyor. Amacımız 26 milyon trafik sigorta primini daha makul ve daha düşük seviyeye indirebilmek.”

VHV Sigorta yatırımlarına devam ediyor VHV Sigorta yatırımlarına devam ediyor

Haberin videosunu izlemek için lütfen tıklayınız...

Editör: Yaren Akkuş