Söyleşi: Yaren AKKUŞ

Sigorta sektörünün olmazsa olmazı acentelerdir. Acente, sektörün eli-ayağıdır. Bu belirtmeden sonra 8 Mart Kadınlar Günü’nde kadın acentelerin de görüşünü mutlaka almalıydık. Önem verdiğimiz kadın acentelere sorularımızı gönderdik. İçlerinden en önemlisi ve en tecrübelisi geri dönüş yaptı. İşte o kişi acentelikte tecrübe timsali Nurcan Başaran idi.

Başaranlar Sigorta Aracılık Hizmetleri’nin kurucusu olan Nurcan Başaran, sektörün her tarafında bulundu. Şirket çalışanı olarak mesleğe başlayan Başaran, kendisini eğiterek yani pişerek önemli görevler icra ettmiş.

İyisi mi biz aradan çekilelim ve Nurcan Başaran’ı birinci ağızdan dinleyin:

“Sigortacılık, hizmet sektörünün vazgeçilmez bir öğesidir ve gittikçe önemi daha fazla artmaktadır.”

“Aslında sigorta insanların, kurum ve kuruluşların uğrayacakları ve tek başına karşılayamayacakları zararları telafi eden bir organizasyondur. Yani dayanışma organizasyonudur. Ülkemizde sigortanın öneminin işletmeler ve insanlar açısından daha iyi anlaşılması ve benimsenmesi sektörün gelişmesi açısından zorunludur.”

“Dolayısıyla eğitim, düzenleme ve denetleme konularında kadınların daha hassas ve bilinçli olduğu kanaatindeyim. Sektörümüzde kadın sayımız yönetici acente personel v.s maalesef ki oldukça az. Daha fazla kadın olmalı ve üst görevlerde sorumluluk almalı diye düşünmekteyim. Kadın dayanışması her alanda olduğu gibi sektörümüzde de çok önemli.”

KADIN GÖZÜYLE SİGORTACILIĞIN GELECEĞİ

“Sektörümüzde ürün çeşitliliği, hizmet kalitesi, kalifiye personel, alt yapı ve internet satışı gibi konularında ilerlemeler olmasına rağmen, sigorta bilincinin yeteri kadar yerleşmemesi sebebiyle sigortacılığın hak ettiği yerde olmadığı görüşündeyim.”

“Hukuki düzenlemelerin yetersizliği, ekonomik sorunlar ve eğitim seviyesinin düşüklüğü gibi sebepler sektörün gelişmesini olumsuz kılan aşılması gereken engeller.”

“Bir diğer sebep, ülkemizde sigorta etkin bir şekilde tanıtılmıyor olması. Bence mevcut ürünler hedef kitlelere ulaşmıyor (eğitim yetersizliği). Bizler sigortacı olarak müşteriye dönük olmalı, ihtiyaç ve isteklerini belirlemeli, doğru ürünlerle pazarlama yapmalıyız. Şu anda yapılan belirli ürünleri satmak yanında müşteri ihtiyacına yönelik ürünleri geliştirerek tanıtarak sigorta bilincinin yerleşmesini sağlayarak çok daha iyi yerlerde olacağımıza inanıyorum.”

“Öncelikle sigorta yaptırmanın bir lüks değil ihtiyaç olduğuna dair toplumumuzun bakış açısını değiştirmeliyiz ki sigortacılık çok daha iyi ve hak ettiği yerlerde olabilsin.”

Unico Sigorta Türkiye'nin En İyi İş yerleri arasında Unico Sigorta Türkiye'nin En İyi İş yerleri arasında

SEKTÖRLE TANIŞMA HİKAYEM

“Babamı erken yaşta kaybetmem sebebiyle eğitimimi yarıda bırakarak çalışma hayatına başladım. Sigortacılığa hasbel kader bir arkadaşımın vesilesi ile Türkiye Genel Sigorta’da kaza servisinde operasyon elemanı olarak başladım. İşe başladığımda servis müdürüm, müdür yardımcım ve şefim kadındı. Onların başarılarını kendime örnek aldım ve mesleğimi çok sevdim. Halen de çok seviyorum. Zamanla kendimi geliştirmeyi başardım. O zamanlar sigortacılıkla ilgili yüksek öğrenim yoktu. Milli Reasürans’ın düzenlediği 2 yılık dönemi kapsayan Sigortacılık Enstitüsü ve Sigorta Şirketlerinin kendi bünyesinde eğitim departmanları vardı.”

“Şirket içi eğitimleri ve Sigortacılık Enstitüsü’nün 2 yıllık eğitimini tamamlayarak Kaza ve Mühendislik branşında sertifikamı alarak yola devam ettim. Daha sonra Genel Sigorta’dan ayrılarak Nordstern Sigorta Kaza departmanında yönetici olarak devam ettim. Bu süreçte İmtaş Sigorta ve Nordstern Sigorta birleşti. Nordstern İmtaş Sigorta oldu. Burada da yine Kaza ve Mühendislik Departman Müdürü olarak ve yine bu sefer Oyak Sigorta ve Nordstern İmtaş Sigorta’nın birleşmesiyle kurulan AXA Sigorta’da sırasıyla Acenteler Satış Pazarlama Md. Yard. (Müdürüm kadındı) Ve Kurumsal Satış ve Pazarlama Md. Yardımcısı (Müdürüm kadındı) olarak 2002 yılına kadar devam ettim.”

“2002 yılında emekliliğimi isteyerek Başaranlar Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd.Şti’ni kurarak sektörün diğer hizmet alanı olan acenteliğe başladım halen devam ediyorum ve halen mesleğimi çok seviyorum.”

Editör: Yaren Akkuş