ÖZEL HABER: Sevil GÜMRÜKCÜ / SİGORTAMNEWS

Anadolu’da yakın zamana kadar insanlar paralarını veya altın-gümüş gibi değerli ziynet eşyalarını kuyumculara emanet ederlerdi. Kuyumcular bir anlamda sigorta görevi görürdü. Oysa istatistiklere göre Türkiye’deki kuyumcuların yüzde 90’nının, ellerindeki değerli varlıklar anlamında güvencesi bulunmuyor.

SİGORTAMNEWS olarak kuyumculuk sigortalarını konuşmak üzere Osmanlı Sigorta’nın İstanbul Mücevher Fuarı’ndaki (İstanbul Jewelry Show) standını ziyaret ettik. Hande Destancı’dan, Osmanlı Sigorta’nın HDI Sigorta işbirliğiyle hazırladığı Kuyumcu Sigortası hakkında bilgi aldık.

2004 senesinden beri sigortacılık yaptığını belirten Destancı, “Muhtelif brokerlerde çalıştım. Şimdi sevgili arkadaşım ve partnerim Ahmet Koç ile birlikte Osmanlı Sigorta’dayım. Kuyumculuk fuarları Mart ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez düzenleniyor. Uluslararası ve Türkiye için çok prestijli bir fuar. Dolayısıyla bu fuara Türkiye’deki en büyük kuyumcular, toptancılar ve sarf malzemecileri katılıyor. Biz de çıkardığımız ürünü burada direk sahiplerine anlatmak istedik. Sigortacılıkta bilinen şudur; masası, sandalyesi veya dekorasyonu sigortalanır. Ama kuyumcu dükkanındaki emtiası, yani altını-gümüşü çok yüksek yüksek risk teşkil ettiği için sigortalanmaz” diyor.

Kuyumculuk sigortasının dünyada da ayrı bir kategoride değerlendirildiğine dikkat çeken Destancı, “Osmanlı Sigorta olarak biz de bu kuyum ürününü dünyada en iyi yapan kimse ondan bulup, Türk kuyumcularının ihtiyaçlarına cevap verecek hale getirdik ve bir Kuyumcu Sigortası yaptık. Dünyadaki kuyumcular hangi güvencelere sahip ise Türkiye’deki kuyumcular da Kuyumcu Sigortası ürünümüzle aynı içeriğe sahip olacaklar.
Türkiye’de yaklaşık 10 senedir kuyumculuk sigortası bulunuyor ama bizim farkımız, gündüz vitrinleri, gece vitrinleri ve AVM’ler olmak üzere birçok teminat veriyoruz. Yine fuarlarda teşhir amacıyla getirilen ürünlere de teminat verebiliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Destancı, Kuyumcu Sigortas’nın detaylarını ise şöyle anlattı: “Kuyumcular ihtiyaçlarına göre teminatları seçebiliyor. Mesela Kuyumcu Sigortası’nın içerisinde çanta teminatı var. Eğer kuyumcu çanta taşımıyorsa bu teminatı almıyor. Modüler bir ürün olarak nitelendirebileceğimiz Kuyumcu Sigortası poliçesini düzenlemeden önce müşterimizde konuşuyoruz. Önce müşterimizin ihtiyacını anlıyoruz. Bir soru formumuz var. Aslında bu formumuz bir riziko teftiş formu oluyor. Poliçe düzenleme aşamasında HDI Sigorta ile işbirliği yapıyoruz. Poliçe HDI Sigorta antetli kâğıda basılıyor. HDI Sigorta, Türkiye’deki ilk 5 sigorta şirketinden biri. Geniş acente ağı var. HDI Sigorta acenteleri de Kuyumcu Sigortası ürünümüzü satabiliyor”

Eskiye nazaran kuyumculuk sigortalarına olan ilginin arttığını gözlemlediklerini sözlerine ekleyen Destancı, “Eskiden bu kadar ilgi yoktu. Önceleri Türk kuyumcular brokerler vasıtasıyla direkt Londra’dan bu ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. Bu fuarda bulunma sebebimiz de ürünümüzü kuyumculara birebir anlatma fırsatı bulabilmek. Türkiye’de HDI Sigorta gibi büyük bir şirket kuyumcu sigortası yapmıyordu. Artık Türk kuyumcularının uzaklara gitmesine gerek yok. HDI Sigorta ve Osmanlı Sigorta işbirliğiyle Kuyumcu Sigortası’nı daha uygun şartlarda, kuyumcularımızın hizmetine sunuyoruz” dedi.

Destancı, “Kuyumcular neden kuyumcu sigortası yaptırmalı?” şeklindeki sorumuzu “Kuyum emtiası para gibi alım satımda bir takas aracı olarak da dünyada değer gördüğünden her zaman kıymetli bir mamuldür. Alışveriş maksatlı bir kuyumcu dükkânına çok rahat girilebildiği için kötü niyetli kişilerin her zaman hedefinde olmuştur. Her yıl büyük ya da küçük, toptancı ya da perakendeci fark etmeksizin maalesef pek çok kuyumcu hırsızlık, gasp, soygun tehlikesi ile yüz yüze kalmaktadır. Nasıl ki kolaylıkla aracımızı ya da sağlık sigortamızı yapıyorsak ticaretini yaptığımız ve sermayemiz olan malları da aynı kolaylıkla neden sigortalamayalım” diye cevapladı.

Kuyumcu Sigortası ile sağlanan teminatlar nelerdir?

Hırsızlık, yangın, fırtına, yıldırım, infilak, sel, su, seylap, doğal afetler sonucu altın, altından mamul eşyalar, taşlar, külçeler, ayarlanmamış altın, inci ve saatlerin belirtilen sigortalı adreste zarara uğramasına karşı teminat sağlanmaktadır. Bu temelin dışında aşağıdaki durumlar da teminat altında alınabilmektedir.

Emanete bırakılan mallar: Tamir, satış ve buna benzer amaçlarla sigortalı adrese emaneten bırakılan mallar istenirse teminat altına alınabilmektedir.

Çantacılar Türkiye: Çantacı tabir edilen kuyumcu emtiasının şehir içi ve şehir dışı satışı için kendisi ile birlikte seyahat ettirerek satışından sorumlu kişilerin başlarına gelebilecek hırsızlık, soygun ve gasplar neticesinde kuyum emtia kayıpları da istenirse teminata alınmaktadır.

VHV Sigorta yatırımlarına devam ediyor VHV Sigorta yatırımlarına devam ediyor

Çanta ekipleri tüm dünya: Çantacının ya da kuyumcu görevlisinin kendisi ile birlikte tüm dünya seyahatlerinde yanlarında olacak kuyum emtiası için de talep halinde teminat sağlanmaktadır.

Fuarlar Türkiye: Mart ve Ekim aylarında İstanbul’daki kuyumcu fuarları da stantlardaki teşhirlerde oluşabilecek hırsızlıklar için ihtiyaç duyulması halinde teminat altına alınmaktadır.

Fuarlar tüm dünya: Farklı coğrafyalardaki kuyumcu fuarlarında kurulmuş stantlarda sergilemelerde oluşabilecek hırsızlıklar neticesindeki kayıplar ihtiyaç duyulması halinde sigortalanabilmektedir.

Gündüz vitrin: Perakendecilerin ya da kısmi ağırlığı perakende olan kuyumcuların dükkânlarındaki vitrinlerdeki stok ve emtia sigortalanabilmektedir.

Gece vitrin: Dükkân mesai saatleri dışında, kilitliyken, gece toplanmayan vitrinler teminat altına alınabilmektedir.

AVM vitrinleri: Alışveriş merkezleri içerisinde bulunan kuyumcuların, uzun mesai saatleri ve gece toplanmayan vitrinlerindeki stoklarda teminat altına alınabilmektedir.

Editör: Yaren Akkuş