Türkiye Sigorta Birliği’nin katkılarıyla NTV’de yayınlanan Bakış programında sağlık sigortalarındaki prim artışının sebepleri ve çözüm önerileri konuşuldu. Gazeteci Noyan Doğan’ın sunduğu programa konuk olarak katılan Bupa Acıbadem Sigorta CEO'su Gökhan Gürcan, sigortalılardan prim artışıyla ilgili gelen şikayetlere hak verdiklerini söyledi.

Özel sağlık sigortalı sayısı 2.5 milyon, tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısının ise 3.5 milyon kişiye ulaştığını vurgulayan Gürcan, “Toplamda 6 milyon kişi özel sağlık sigortalarından faydalanıyor. Sağlık sigortalarında şirketlerin ödediği tazminat tutarı 2022 yılının 3. çeyreğinde 10.2 milyar TL oldu. Evet, fiyatlar artıyor ama artan fiyatları sigorta şirketleri makul görüyor mu? Ya da memnunlar mı? Açıkça söylemek gerekirse sigorta şirketleri bu artışları yeterli görmüyor. Özel sağlık sigortaları aslında bir ekosistem oyunu. Bir tarafta sigortalılar, bir tarafta hizmet sağlayan hastane, eczane ve diğer sağlık kuruluşları, diğer tarafta aracılar, diğer tarafta devlet, ortalarında da sağlık sigorta şirketleri olarak bizler bulunuyoruz. Aslında fiyatların artmasında en büyük sebeplerden bir tanesi, 2022 yılından beri başlayan yüksek enflasyondur” dedi.“MALİYET ARTIŞININ DOĞAL SONUCU”

Gürcan, “Asgari ücret, enerji fiyatları ve dövize endeksli tıbbi malzeme artışları hepimizin malumu. Şöyle bir örnek vereyim… Hastanelerin ödediği enerji fiyatları yüzde 400 atmış durumda. 2021 yılındaki 100 liralık asgari ücret bugün yaklaşık 280 lira. Döviz kurları da ortada. Bu noktadan baktığımızda özel sağlık sigortalarındaki artış, maliyetlerdeki artışın doğal sonucu. 2021 yılında 100 liraya aldığınız bir poliçeyi bugün 291 liraya alıyoruz. Aynı dönemde tamamlayıcı sağlık sigortasına hizmet eden hastane fiyatları da 100 liradan 290 liraya geldi” diye konuştu.

“BASKLIMASAK 4 BİN LİRA OLUR”

Tamamlayıcı sağlık sigortasında yüzde 290'lık bir fiyat artışın olduğuna dikkat çeken Gürcan, “Günümüzde tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi 3 bin lira civarında. Ve tamamlayıcı sağlık sigortasında sigorta şirketleri zarar ediyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası hizmeti veren hastaneler, verdikleri hizmete karşılık aldıkları ücretten memnun değil. Hastanelerin tamamlayıcı sağlık sigortası sözleşmesini fesih talepleri 2022 yılının ikinci yarısından itibaren yüzde 20 arttı. Her 100 hastaneden 20'si tamamlayıcı sağlık sigortası sözleşmesini iptal ediyor. Hastaneler haklı olarak fiyatlarını arttırmak istiyor. Ancak sigorta şirketleri onları baskılıyor. Eğer biz hastanelerin fiyatlarını kabul ediyor olsak bugün poliçe fiyatlarının 3 bin liralık ortalamadan en az 4 bin liraya gelmesi lazım” açıklamasını yaptı.

“4 MİLYAR TL ZARAR”

2022 yılında bizim öngördüğümüz enflasyon yüzde 18 iken maruz kaldığımız enflasyon yüzde 90. Sigorta şirketlerinin 2022 yılında yüklendiği maliyet 4 milyar TL. Yani sigorta şirketleri, sağlık sigortalarından 4 milyar TL zarar etti. Enflasyon, devalüasyon olduğu müddetçe ve işçilik maliyeti arttığı müddetçe, sağlık kuruluşlarının maliyeti artacaktır. Dolayısıyla sigorta şirketlerinin satın alma maliyetleri artacak. Bu da sigorta primlerini artıracak. Vatandaşın alım gücü bunu karşılamadığı müddetçe de sigortalılık oranı günbegün düşüyor olacak” dedi.

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

“PRİMLER YÜZDE 33 UCUZLAR”

“Sistem yeniden dizayn edilmesi gerekiyor” diyen Gürkan, şöyle konuştu: “Buna külliyen bir çözüm bulmalıyız. Sağlıklı bir sistem için, sağlık sigortaları ekosistemini oluşturan oyuncular, taşın altına doğru oranlarda elini koymak zorunda. 10 bin lira ücret alan bir çalışan SGK'ya 1250 lira sağlık primi ödüyor. Bunu 12 ile çarptığımızda yılda 15 bin lira ediyor. Vatandaş, devletten alacağı sağlık hizmeti için 15 bin lira prim ödüyor. Sigorta şirketleri ise yıllık 3000 lira alıyor. Burada aslında şunu yapmamız gerekiyor. SGK'ya ödenen primin bir kısmının tamamlayıcı sağlık sigortasını finanse edecek şekilde, bir model oluşturmak gerekiyor. SGK'ya ödenen primin 1000 lirası tamamlayıcı sağlık sigortasına aktarılsa, primler yüzde 33 geri gelecek.”

Editör: Veli Karadeniz