Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) katkılarıyla hazırlanan ve Gazeteci Noyan Doğan’ın NTV’de sunduğu Bakış programına katılan HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, “Sigorta fiyatları enflasyonu tetiklemez” dedi.

Yılın ilk yarısında 11 milyar 222 milyon TL net kâr Yılın ilk yarısında 11 milyar 222 milyon TL net kâr

ESASINDA ARTIŞ YOK

“Diğer sektörlerden sigortacılığı ayıran en büyük unsurun, bir malı sigortalarken o andaki değerinin sigortalanmasıdır” diyen Hancıoğlu, “Bizim bir fiyatımız var ve kat sayı olarak uyguladığımız, aldığımız malın bedeli var. Konuttan örnek verirsek ben bir sene önce 100 bin liraya bir konut almış olayım, bir katsayı ile çarpayım ve 500 lira prim çıksın. Enflasyon ortamında 100 bin liralık daire 200 bin lira oldu. 100 bin liralık evi 500 liraya sigorta yaparken, bugün 200 bin lira olan evi 1000 liraya sigortalıyorum. Esasında bir artış yok burada. Alan taraf açısından baktığınızda iki katı prim var. Fakat biz fiyatı arttırmasak da enflasyon etkisi ile bedelin kendi güncellenmesiyle iki katı birim çıkıyor ortaya” diye konuştu.

Hancıoğlu, fiyatı en fazla artan ürünler arasına konut sigortasının konulmasının yanlış olduğuna dikkat çekti.

EKSİK SİGORTA BİLE KARŞILAŞMA RİSKİNİZ VAR

Hancıoğlu şöyle konuştu: “Konut sigortası enflasyonu değil, enflasyon konut sigorta fiyatını arttırıyor. Bizim neyi ne kadara sigortaladığımızı odaklanmamız gerekiyor. Biz enflasyonu tetikleyen bir sektör değiliz. Olmadık da hiçbir zaman. Çok canımız yanıyor. Sigorta bedelinin güncel kalamama sıkıntısını yaşıyoruz. Biz dönüp, vatandaşımıza acentelerimize ve iş ortaklarımıza, ‘Lütfen sigorta bedelindeki kayıplarınızı telafi ediniz. Etmezseniz hasar anında eksik sigorta ile karşılaşma riskiniz var’ diyoruz. Geçen sene bütün sektör olarak bunu yaptık. Eksik sigorta ile kimse yüz yüze kalmasın diye sigortalılarımızdan fiyatların güncellenmesini talep ettik. ‘Aman başıma gelirse ben ne yaparım’ kaygısıyla çoğu da teveccüh gösterdi.”
Kasko fiyatlarının arttığı yönündeki söylenenlerin de gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Hancıoğlu, “Kasko bedeli binde 14-15'ten binde 12'ye düştü. 2019'a göre kasko fiyatları geriledi ama araç fiyatları yüzde 360 arttı” dedi.  

Editör: Veli Karadeniz