Piri Reis Üniversitesi, Türkiye Denizcilik Federasyonu ve Deniz Kültürü Derneği’nin organizasyonu ile 7 Aralık’ta “İklim Zirvesi” düzenlendi. Bu yıl üçüncüsü yapılan zirvede “İklim Krizi Tehdidi Altında Denizcilik Sektörü” başlıklı oturumun katılımcıları arasında Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker de vardı.

Deniz sigortacılarının çevre hassasiyetleri ve gelecek dönemde gemi sahiplerine uygulanacak yaptırımlar konusunda açıklamalar yapan Teker, sözlerine “Ambargo nedeniyle Boğazlar’da bekleyen gemilerden görüldüğü üzere sigorta olmadan denizcilik olmuyor” vurgusu yaparak başladı.

EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor

“Deniz sigortası olmadan 300 gros tonun üzerinde gemiler için ne finans bulanabiliyor, ne yük alınabiliyor, ne uluslararası sefer yapılabiliyor, ne de limanlar kabul ediyor” diyen Teker, şunları söyledi:

“Çevresel konular iki ana başlıkta değerlendiriliyor. Bir tanesi ESG, diğeri PPI… ESG, çevre, sosyal ve devletin İngilizce kısaltmalarından oluşuyor. Büyük şirketler artık kendi bünyelerinde bir ESG uzmanı bulunduruyor. ESG uzmanı neyi denetliyor? Finans ve sigorta şirketleri artık müşterileri seçmeye başladı. Mesela cinsel eşitliğe uymayan bir müşteri ise onunla çalışmamayı tercih ediyor. ESG, raporlanabilir bir sisteme doğru gitmeye başladı. Bunun çevre tarafında da Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) zaten armatörlere karbon emisyonu ve balans suyuyla ilgili çok ciddi kriterler koydu. Ve bunu denetliyorlar.”

Poseidon Principles Initiative (PPI) isminde yeni bir kavramın daha çıktığını belirten Teker, “Tekne-makine sigortacısı kuruluşlar, brokerler ve servis sağlayıcıları PPI’ın içine katılıyor. Karbon emisyonu raporlamalarını IMO’ya yapıldığı gibi, tekne makine sigortacıları da istemeye başladı. Gelecekte daha fazla isteyecekler. Gemi sahibi eğer kriterleri tutturamıyorsa, tekne-makine sigortacıları teminatları yenilemeyecek. Bu işin başında da büyük reasürans şirketleri bulunuyor. Bu reasörler, tekne-makine sigortacılarına yaptırım uygulayarak çevre kriterlerini sağlamayan armatörlerin sigorta teminatına ulaşmalarını engelleyecek” diye konuştu.

Bu durumun sadece tekne-makine sigortası için geçerli bir kavram olduğuna dikkat çeken Teker, “Dünyadaki P&I sigorta şirketleri bu inisiyatifin içine dahil olmadı. Yakın zamanda olacaklarını da düşünmüyorum. Çünkü, dünya ticaret filosunun belli bir kısmı ister istemez bu kriterleri sağlayamayacak” açıklamasını yaptı.

Editör: Veli Karadeniz