ÖZEL HABER / YAREN AKKUŞ

Dünyanın birçok ülkesinde hizmet veren Japon sigorta kuruluşu Sompo Holding, dünya nüfusunun hızla yaşlandığına dikkat çekiyor. ABD’nin tirajı en yüksek ekonomi gazetelerinden The Wall Street Journal’da yayınlanan haberde Sompo Holding, devletlerin çözüm bulmakta zorlandığı yaşlı bakımına öneriler getiriyor.

“Hızla grileşen gezegen için çözümler” başlıklı haber “Dünyanın en büyük yaşlı yetişkin yüzdesine sahip ülke olan Japonya, teknoloji yoluyla yaşlılar için bakımda bir devrim yapabilir mi?” spotuyla başlıyor.   

Sompo Holding, 22 binden fazla takipçisi bulunan sosyal medya platformu LinkedIn’dan yayınladığı anket sorusuyla da habere bağlantı yapıyor. Ankette, “Bin yılda 7 milyon nüfusa ulaşan dünyanın 8 milyar nüfusa ulaşması kaç yıl sürdü?” şeklinde ilginç bir soru soruluyor. Cevap şıklarında ise 82 yıl, 42 yıl ve 12 yıl seçenekleri yer alıyor.

Bilmeyenler için doğru cevabın hayli şaşırtıcı olduğu The Wall Street Journal’da yer alan o haber şöyle:      

Kasım 2022'de, sekiz milyarıncı insan doğdu, bize dünyanın demografik bir devrim geçirdiğini hatırlatan bir kilometre taşı. Dünya nüfusunun yedi milyara ulaşması bin yıl sürdü. Ancak yedi milyardan sekiz milyara sıçrama sadece 12 yıl sürdü ve işsizlik, açlık ve kaynakların tükenmesi korkularını büyük ölçüde körükledi. Tıbbi teknoloji ilerledikçe ve ölüm oranları düştükçe, bugün daha acil bir küresel zorluk nüfus artışı değil, nüfus yaşlanmasıdır.

Sağlıklı uzun ömürlülüğü sağlamak, anlatılmamış sosyal ve ekonomik ödüller sunacaktır. Azalan işgücü ve yaşa bağlı morbidite (belirli bir zaman dilimi içerisinde hastalığa tutulanların sayısının sağlıklı kalmış nüfusa oranı) finansal, fiziksel ve kurumsal kaynaklar üzerindeki baskıları artırdığı için eylemsizliğin maliyetleri felaket olacaktır. Bunların hiçbiri Japonya için haber değil. Onlarca yıllık yaşlanma deneyimiyle, "Shrinkonomics" olarak adlandırılan fenomene karşı mücadelenin kalbi olan yaşlılar, küçülen nüfuslar hakkında politika dersleri çıkarmada ön plandadır.

Yaşlı bakımında kilit bir oyuncu

1888 yılında Tokyo'da kurulan ve 29 ülkede 73 binden fazla çalışanı bulunan Sompo Holding, ulusal ve küresel sigorta ve reasürans endüstrisinde ilerici bir kilit oyuncu haline gelmiştir. Beş faaliyet alanı yurtiçi mülk ve kaza sigortası, yurtdışı sigortası, yurtiçi hayat sigortası, dijital iş ve hemşirelik ve yaşlı bakımıdır.

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

Golabal çapta aranan bir konuşmacı olan Sompo Holding CEO’su ve Başkanı Kengo Sakurada, “Bushido Kapitalizmi”nin yazarı ve sürdürülebilirlik, etik yönetişim ve 21. yüzyıl teknolojisinin sadece birkaç kişi için değil, herkes için refahı sağlamak amacıyla uygulanması gerektiğinin tutkulu bir şekilde savunuyor. Sakurada, uzun zamandır şirketi geleneksel bir sigortacıdan daha fazlasına dönüştürmeye çalışıyor. Sakurada, "Sompo'nun VUCA [oynaklık, belirsizlik, karmaşıklık ve belirsizlik] çağında bile istikrarlı bir şekilde büyümesi beklenebilir” diyor. Sakurada’nın "Sompo Grubu, Sompo tarafından yazılan hikayenin doğru olacağına ve Japonya ve dünya için gelecekteki topluma katkıda bulunacağına inanarak büyümeye devam edecektir" şeklindeki vizyonu Sompo'ya eşi benzeri görülmemiş bir başarı getiriyor. Şirketin değer oluşturma döngüsü ve sürdürülebilir büyüme stratejileri, 2022 mali yılında toplam 160 milyar yen (1.2 milyar dolar) ile normalleştirilmiş kazançlara yol açtı ve bir bütün olarak 4.2 trilyon yen ile rekor kıran bir üst sıraya ulaştı.

Japonya'dan dünyaya hemşirelik hizmeti

Küresel olarak, hemşirelik ve bakım sektörleri benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıyadır. Yönetimsel, kurumsal ve bireysel olarak, sistemler aşırı baskı altındadır. Bugün, ABD'de, 50 yaş ve üstü kişilerin yüzde 54'ü, 65 yaş ve üstü kişilere hayati yardım sağlayan bakıcı olarak belirlenmiştir. Durum henüz zirveye ulaşmadı; 2034 yılına gelindiğinde, yaşlı Amerikalı yetişkinler ilk kez çocuklardan daha fazla olacak ve 2040 yılına kadar beşte biri 65 yaşın üzerinde olacak.

2023 yılında İngiltere'de, ulusal sağlık hizmeti personelini kabul edilebilir seviyelere döndürmek için gereken yatırım, yıllık tahmini 900 milyon sterlindir (1.09 milyar dolar). Küresel çapta da benzer senaryolar yaşanıyor ve dünyanın dikkati, 2040 yılına kadar 690 bin bakım hemşiresi açığını öngören Japonya'ya odaklanıyor. Sompo Holding'in yeni veri platformu olan Nursing Care Real Data Platform (RDP),  huzurevi tesislerinde ve ötesinde bakımın kalitesini, verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için potansiyel olarak teknoloji odaklı çözümler üretiyor. Lansmanından bu yana geçen iki yıl boyunca, hizmet, hemşirelik bakım tesislerini işleten yaklaşık 300 huzurevinde tanıtıldı.

Şirketin risk analizi ve kaza müdahale uzmanlığının arkasında geliştirilen sistem, her huzurevi sakininin sağlık durumunun ve bakım ihtiyaçlarının sofistike, gerçek zamanlı bir profilini oluşturmak için, yatak içi ve giyilebilir izleme cihazlarını içerir. Önemli veriler her birey için oluşturulur. Anlaşılması kolay grafik ekranlar, bakıcıların ve yöneticilerin kısa ve uzun vadeli verimliliği ve sonuçları ölçmelerini sağlar. Veri toplama ve alma işlemleri basitleştirilmiştir.

Japon denemelerinde, bakıcı iş yükleri düştü ve iş memnuniyeti oranları yükseldi ve yaşlılık hizmeti alanlar, bakım, sağlık ve genel mutlulukta somut gelişmeler olduğunu bildirdi. Verimlilik arttı ve sonuçta genel bir artış sağlandı. Sompo’nun Hemşirelik bakımı ve Yaşlılar Hizmeti CEO'su Ken Endo, "Bu kârlar çalışma koşullarını daha da iyileştirmek için kullanılacak. Bu herkes için bir kazan-kazan faktörü" diyor.  

Bakım sağlayıcıları tarafından yapılan tüm maliyetlerin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan işgücü maliyetlerini optimize etme konusundaki kanıtlanmış sicili ile Sompo, hemşirelik bakımı RDP'sinin de finansal bir kazanan olacağına, 3.7 trilyon yen (27.6 milyar dolar) değerinde sosyal etki oluşturacağına ve 2030’dan 2040 yılına kadar 10 milyar Yen (73.15 milyon dolar) faaliyet kârı elde edeceğini iddia ediyor. Sompo, RDP’yi sadece Japonya'da değil, aynı zamanda kıyılarının çok ötesinde yaşlıların ve hemşirelik bakım endüstrisinin kalitesini artırmada bir model olarak görüyor.

Sompo Holding CEO’su ve Başkanı Kengo Sakurada, "Yaşam kalitesini artıracağız ve yaklaşık 7 bin şirket için bir platform oluşturacağız. Böylece herkes müreffeh bir 100 yıllık yaşam sürebilecek. Dünyadaki diğer ülkeler, gelecekte aynı sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Sompo tarafından geliştirilen çözümlerin Japonya'dan ihraç edilmesi amacıyla tüm paydaşları dahil ederek insanların mutluluğu için büyük bir ekosistem oluşturmak istiyoruz" diyor.

Editör: Veli Karadeniz