“Ukrayna-Rusya savaşını takiben Rusya’ya uygulanan ambargonun çeşitli kademeleri var” diyen Teker, “Burada ham petrol taşınması ile ilgili olan kısmı için Temmuz ayında bir sirküler yayınlandı. Dünyadaki tonajın yüzde 90’nına sahip olan ve teminat sağlayan uluslararası P&I Kulüpler Birliği bu sirküleri yayınlayarak ham petrol taşıyan deniz araçlarının P&I sigortasının geçerli olmayacağını belirtti. Bu zorunlu sorumluluk sigortasına sahip olmayan gemilerin ülke karasularına ve boğazlarımıza girmesini denizcilik idaresi sorumlu bir yöneticilik örneği göstererek Türkiye’ye sokmama kararı aldı. Ve Rus petrolü taşıyan tankerlerden P&I sigortası teyidini veren bir mektup alacağını ilan etti. Bunun da geçerlilik başlangıç tarihi 1 Aralık’tı. Bu tarihten itibaren uygun teminat verilene kadar kuzeyden (Karadeniz) gelen gemilerin İstanbul Boğazı’na girişine izin verilmiyor” şeklinde konuştu.

Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti

Uygun teminatı getiren tankerlerin Türkiye karasularına giriş yaptığını vurgulayan Teker, “Bu tonajdaki gemiler büyük gemiler. Bu gemilerin günlük kirası 50 bin dolardan başlıyor. Tabii ülke sınırlarına sigorta teminatı olmayan bir geminin girmemesi konusunda idarenin tavrı, takdire şayan ve her kesim tarafından destekleniyor. Teminat mektubunu temin eden gemiler geçmeye başladılar. Sağlayamayanlara ise boğaz geçici olarak kapatıldı. Bazıları Marmara’da kaldı. Çünkü, bunlar da boğaz çift yönlü trafiğe kapatılarak boğazın dışına römorkör gözetiminde çıkartılarak Türk karasularını terk etmesi talep ediliyor” dedi.

Krizin çözümünde kamu ile görüştükleri bir çözüm önerilerinin olduğunu sözlerine ekleyen Teker, “Tamamlayıcı sigorta konusu üzerinde çalışıyoruz. Tabii idarenin buradaki tavrı çok önemli. Arzu edilirse biz elimizden gelen bütün çözümleri Devletimizin menfaatine olacak şekilde kullanacağız” diye konuştu.

Programı izlemek için tıklayınız.

Editör: Veli Karadeniz