RÖPORTAJ: Veli Karadeniz / SİGORTAMNEWS

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker ile ilklerle dolu bir röportaj gerçekleştirdik. İlk diyoruz çünkü, röportajımız birçok ilki içinde barındırıyor.

Bakın şöyle…

Yılın ilk yarısında 11 milyar 222 milyon TL net kâr Yılın ilk yarısında 11 milyar 222 milyon TL net kâr

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, 2023’ün ilk röportajını SİGORTAMNEWS’e verdi.

2013 yılında kurulan ve Türkiye’nin yerli ve milli ilk deniz sigorta şirketi olan Türk P&I Sigorta’nın 10 yılık serüvenini ilk defa dinleyeceksiniz.

Türk P&I Sigorta nasıl kuruldu? Bu 10 yıllık süreçte hangi engeller bertaraf edildi? Deniz sigortalarında yurt dışına çıkan dövize nasıl engel olundu ve döviz girdisi ile milli gelire nasıl katkı sağlandı?

Türk P&I Sigorta için geçtiğimiz yıl nasıl geçti? 2023’ün ilk çeyreğinde rakamlar beklenildiği gibi geldi mi? Hedefler tutturuldu mu?

Cumhuriyetimizin 100. yılına denk gelen 10. yıl kutlamaları için ne planlanıyor?

İşte tüm bu soruların cevabını ve hatta daha fazlasını SİGORTAMNEWS Instagram sayfasında yer alan videomuzda bulabilirsiniz.

Beğeneceğinizi umduğumuz bu röportaj aynı zamanda SİGORTAMNEWS’in ilk genel müdür röportajı olma özelliği de taşıyor.

Türk P&I Sigorta Kurumsal İletişim Sorumlusu Banu Atilla’nın verdiği bilgiye Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker’in 2023 için kurumsal anlamda çektirdiği fotoğraflar da ilk defa SİGORTAMNEWS’te yayınlanıyor.

Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker’e ve röportajın gerçekleşmesini sağlayan Türk P&I Sigorta Kurumsal İletişim Sorumlusu Banu Atilla’ya teşekkür ediyoruz.

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, sözlerine Türk P&I Sigorta’nın kuruluş hikayesiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:  

DENİZ SİGORTALARINDA TÜRKİYE’Yİ ROL SAHİBİ YAPMAK

“Türk P&I Sigorta, 10 yıl önce 3 kamu sigorta şirketi ve Türkiye'de P&I kulüp temsilciliği yapan 3 kuruluşun resmi ortaklığı ile kuruldu. Ana amaçlarından bir tanesi Türkiye'de deniz araçlarının sorumluluk anlamında sigorta oranlarını arttırmak diyebiliriz. Yurt dışına kaçmakta olan döviz miktarını milli sınırların içerisinde tutmak ve deniz sigortaları konusunda bilgi birikimini Türkiye'de sağlamak. Bölgemizde deniz sigortaları ve deniz finansmanıyla ilgili Türkiye'nin rol almasını sağlamak gibi hedeflerle kuruldu.”

10. YIL BALOSU

“Üzerinden 10 yıl geçti. Dönem içerisinde birçok olay yaşadık dünya tarihinde az rastlanan durumlarla karşılaştık. Biz bu 10 yılı, hedeflerimize ulaşarak tamamlamak üzereyiz. Bizim 10 yılımız aynı zamanda cumhuriyetimizin 100 yılına denk geldi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan hemen önce düzenleyeceğimiz bir baloyla 10. yılımızı kutlamak istiyoruz.”

GELİRİNİN YÜZDE 65’İ DÖVİZ KAYNAKLI

“Bu 10 yıllık süreçte deniz araçları P&I sigortacısı olarak başladığımız yolculuğumuza çok kısa süre sonra tekne-makine sigortalarını yani deniz araçlarının gövde sigortalarını ilave ettik. Tekne-makine sigortalarında dünya çapında bir loyds firması gibi bir çalışma tarzına yöneldik ve bu Türkiye'de ilk defa oldu. Sorumluluk sigortalarında teminat sağlayan dünya çapında birkaç şirketten biri haline geldik. Türk P&I Sigorta olarak kendi yakın bölgemizden başlamak üzere 17 ülkede deniz sigortası satar duruma geldi. Türk P&I Sigorta'nın gelirinin yüzde 65'i yabancı müşterilerden sağlanıyor. Yerli armatörlerin primlerinin yurt dışına gitmesini önlemek amacıyla başladığımız yolculuğumuzda döviz getirir hale geldik.”

KLASÖR DOLUSU YAZIŞMA

“Dünya ticaretinde belirli kilit noktalar var. Her isteyen sigortacı P&I sigortası satamıyor. İlk başlarda anlaşmamız olmasına rağmen bazı limanlar teminatlarımızı kabul etmedi. Her bir limanı ikna etmek için klasörlerce yazıştık. Limanları ikna etmeye başladık, bu defa bayrak devletleri teminatımızı kabul etmedi. Yine klasörlerce yazışarak bu sorunları çözmeye ramak kalırken bu sefer gemilere yük veren gemi kiracıları bizim teminatımızı kabul etme noktasında sorunlar çıkarmaya başladılar.  Etap etap bu sorunları aştık ama daha kat edeceğimiz çok yol var.”

DÖVİZ BAZLI YÜZDE 35 BÜYÜME

“2022 yılını sigortacılık açısından kolay olmayan bir yıl olarak yaşadık. Ama Türk P&I Sigorta olarak 2022'yi kârla bitirdik. Doğrusu, kurulduğumuz yıl haricinde bugüne kadar bütün çeyrek dönemlerde kâr elde ettik. Yani Türk P&I Sigorta, büyümesini sürdürürken kârlılığını da göz ardı etmedi. Bugün Türkiye'de peş peşe 8-9 yıl kâr ederek ve aynı dönemlerde büyümeyi de sağlayan birkaç sigorta şirketinden biriyiz. Döviz bazlı olarak yüzde 35 bir büyüme ile 2022'yi kapadık.”

“RÜZGÂR ARKAMIZDAN ESİYOR”

2023'te büyümemizin daha yumuşayacağını düşünürken ilk çeyrekte çok hızlı bir büyüme ile karşılaştık. Aslında bu beklentimiz pozitif senaryomuz içinde vardı. Bunun sebebi de şu aslında... Dünyadaki P&I sigortaları 2 çeşit. Bir tanesi çok büyük bir kartel olan ve 12 sigorta şirketinin üye olduğu international grup kulübü. Bir de sabit prim esaslı olanlar var. Biz Türk P&I Sigorta olarak sabit prim esaslılar içerisindeyiz. Grup kulüpleri dünya tonajının yüzde 90'ına hükmediyorlar. Türk P&I Sigorta olarak bölgemizde bulunan sabit prim esaslı sigortacıların pazardan çekildiğini fark ettik. Bu durum bize pazarda önemli rol alma şansı tanıdı. Pazarda uygun fiyatlarla P&I tarafında etkinliğimiz arttı. Bizim için çok güzel bir atmosfer var denizcilik tabiriyle rüzgâr arkamızdan esiyor.”

Bu şekilde devam eden röportajı izlemek için lütfen tıklayınız…

1. bölüm

2. bölüm

Editör: Hasan Burak Karadeniz