Yüz katlı gökdelen yüksekliğinde ve 2.5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak olan Yusufeli Barajı’nın geçen hafta itibariyle açılışı yapılmıştı. Sigorta sektöründe “Yusufeli Barajı’nı kim sigortalayacak?” sorusunun cevabı merak ediliyordu. İşte “Yusufeli Barajı’nı kim sigortalayacak?” sorusunun cevabı…

Türkiye’nin sigortası” mottosuyla kurulan Türkiye Sigorta'nın Yusufeli Barajı'na 31 Aralık 2023'e kadar güvence sunacağı açıklandı. Ülkemizin stratejik varlıklarını sigortalamaya devam eden Türkiye Sigorta’nın Yusufeli Barajı'na güvence vereceği açıklanmasının ardından, “Yusufeli Barajı’nı kim sigortalayacak?” sorusu da cevaplanmış oldu.

Türkiye Sigorta’dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Sigorta, ülkenin stratejik projelerini güvence altına almayı sürdürüyor. 275 metrelik yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük, dünyanın da beşinci büyük barajı olarak kabul edilen Yusufeli Barajı'na, Türkiye Sigorta güvence sağlıyor.

2022 yılı sonuna kadar devam edecek olan İnşaat All Risk poliçesi; terör, test devresi, yangın, doğal afetler, çökme, üçüncü şahıs ve hırsızlık gibi teminatları içeriyor. Ardından başlayacak olan bakım devresiyle birlikte Türkiye Sigorta, Yusufeli Barajı'na 2023 yılı sonuna kadar güvence sunmaya devam edecek. Yapımına ilk olarak 26 Şubat 2013 tarihinde başlanan Yusufeli Barajı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Su depolama kapasitesi 2,3 milyar metreküp olan Yusufeli Barajı'nda yılda 1 milyar 900 milyon kWh enerji üretilecek.

YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLER

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Remzi Duman, şunları kaydetti:

"Türkiye, son yıllarda enerji alanında yaptığı örnek yatırımlarla ve projelerle dünyada sayılı ülkeler arasında yerini alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Devlet Su İşleri (DSİ) öncülüğünde, yerli ve milli çözümlerle ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması amaçlanarak hayata geçirilen çok sayıda prestijli projenin son halkası Yusufeli Barajı oldu. Türkiye, enerji alanındaki atılımlarını hız kesmeden sürdürürken, Türkiye Sigorta olarak bizler de bu değerli projelerin paydaşı olmaktan duyduğumuz gurura bir yenisini daha ekledik. Yusufeli Barajı'nın enerji üretim kapasitesi, 2.5 milyon konutun ihtiyacını tek başına karşılayacak düzeyde. 100 katlı bir gökdelen yüksekliğinde olan Yusufeli Barajı'na sağladığımız teminatla gurur duyuyoruz. Tüm Türkiye için anlam ve önemi büyük olan bu projede, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum."

YUSUFELİ BARAJIN’NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012'de başlandı. Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor.

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

YILDA 5 MİLYAR LİRALIK KATKI

Küresel Ticari Sigorta fiyatları sabit kaldı Küresel Ticari Sigorta fiyatları sabit kaldı

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye'nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2'si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak. Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak.

Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.

Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için bu barajların enerji üretim miktarlarına da önemli oranda katkı sağlayacak.

Editör: Hasan Burak Karadeniz