Türk P&I Sigorta Teknik Müdür Yardımcısı Tuğçe Tekerek’in “Yat Sigortaları Kapsamında Yatma Yerinin Önemi” başlıklı makalesi şöyle:

Bağlama yeri olarak marinalar, Türk P&I için önemli bir rol oynamaktadır. Yat sigortası, yat sahiplerini teknelerine gelebilecek çeşitli riskler ve potansiyel hasarlardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Marinalar, yat sahiplerinin tekneleri ile seyirde olmadıkları zamanlarda, güvenli ve emniyetli bir ortamda bağlamalarını sağlar ve yat sigortası için yapılan risk değerlendirmesi sürecinde bu detay önem taşımaktadır.

Yat sigortacıları için profesyonel yönetilen marinaların önemli olmasının birkaç nedeni:

1. Güvenlik

Marinalar, teknelerde hırsızlık, vandalizm ve izinsiz erişimi önlemek için güvenlik önlemlerine sahiptir. Türk P&I, marinaları diğer bağlama seçenekleri olan demirleme veya tonoza bağlama gibi seçeneklere kıyasla daha güvenli yerler olarak değerlendirir. Güvenlik personelinin varlığı, kameralar ve iskelelere sınırlı erişim, hasar veya hırsızlık riskini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.

Tugce T E K E R E K2. Doğal Afetlerden Koruma

Marinalar, fırtına gibi şiddetli hava koşullarından korunmayı sağlamak amacıyla yapılandırılmıştır. Türk P&I, söz konusu teknenin riskini belirlerken doğal afetlerin neden olabileceği hasar riskini değerlendirir. İyi yapılmış dalga kıran veya yüzen iskelelere sahip marinalar, kötü hava koşullarında yatlara yönelik hasar riskini azaltabilir.

3. Bakım ve Onarım

Marinalar, bakım, onarım ve karaya çekme gibi çeşitli hizmetler sunar. Düzenli bakım ve zamanında yapılan onarımlar, yatların dayanıklılığı ve denize elverişliliği için önemlidir ve kazalara veya mekanik arızalara neden olabilecek riskleri azaltabilmektedir.

4. Düzenlemelere Uyumluluk

‘Yarınlar Bizimle Parlar’ mesajı ‘Yarınlar Bizimle Parlar’ mesajı

Marinalar genellikle güvenlik ve çevresel sürdürülebilirlik sağlamak için sıkı düzenlemelere ve gerekliliklere sahiptir. Türk P&I için önemli olan, marinaların yangın güvenliği, kirlilik önleme ve diğer güvenlik önlemleriyle ilgili düzenlemeleri uygulamasıdır. Bu düzenlemelere uyum, kazaların ve sorumlulukların riskini azaltır ve sigorta koşullarını olumlu yönde etkiler.

5. Sorumluluk Kapsamı

Marinalar, Yat sahiplerinin ihmalkarlık veya kazalar sonucunda marinanın kendisine ve diğer tekne sahiplerine potansiyel hasarlardan korunmak için sorumluluk sigortası taşımalarını zorunlu tutmaktadır. Türk P&I ayrıca marina alanı içinde Yat tarafından kaynaklanan hasarlardan tekne sahiplerini korumak için sorumluluk kapsamında özel teminat seçenekleri de sunmaktadır.

Editör: Hasan Burak Karadeniz