NTV’de Noyan Doğan’ın sunduğu Bakış programına katılan Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, 2022’nin sigortacılıkta hem dünyada hem de ülkemizde zor geçtiğini söyledi. Kırmızı, Maliyet artışları üzerinde durduğumuz en önemli konulardan biriydi. Bu maliyet artışları aynı zamanda prim artışlarına sebep oldu. Ülkenin sigortalanabilir tüm emtialarının artışı sigorta primlerine de mecburen yansıdı. Tabii ki bu yansımaları bazen anlatabildik, bazen anlatamadık. Vatandaş poliçe primlerini görünce çok yükseldiğini düşündü. Onların aslında maliyet artışlarından, hatta ellerindeki emtiaların değer artışından kaynaklandığını anlatmaya çalıştık. Yani geçen sene bir eviniz varsa değeri 1 milyon lira bugün 3 milyon lira oldu. 300 bin liralık aracınız 1 milyon lira oldu. İşte tüm bunlar primlere yansıyor” dedi.

Dünya genelinde beklenmedik zararların olmasının da sigorta primlerini arttırdığını söyleyen Kırmızı, “Sigortacılık aslında tüm dünyada birbirine entegre bir sistem, bir havuz sistemi, bir fon sistemi gibi düşünebiliriz. Sigorta şirketleri üzerlerine aldığı riskleri uluslararası reasürans şirketlerine aktarıyorlar. Bu nedenle Amerike’da bir kasırga olduğunda sadece Amerika etkilenmiyor. Veya Türkiye’de deprem olduğunda sadece bizde primler yükselmiyor. Aslında her yerin primleri bir anlamda etkilenmiş oluyor. Bunun üstüne kur ve döviz bazlı enflasyon etkisi sigorta primlerini de çok ciddi oranda etkiledi” diye konuştu.

Kırmızı, “Sigortalı sayısının düşüşünü engellemek adına enflasyon veya maliyet artışını birebir yansıtmamız mümkün olmuyor. Bunlar birebir yansıtmayınca bu sefer teknik zarar doğuyor. Malî kârlar azaldı. Şunu söyleyeceğim, mali kâr da edemiyorsunuz. Eskiden malî kârlar bir şekilde teknik zararı kapatıyordu. Belki bir miktar kâr da ediliyordu. Şimdi malî kârlar da çok düştüğü için aradaki makas açıldı. Bu seneye kadar böyle enteresan bir yıl yaşamadık” şeklinde konuştu.

2022’de başlayan mala ulaşamama sorunun 2023’te de devam edeceğine dikkat çeken Kırmızı, “Bu anlamda da malın kıymeti çok arttı. Enflasyonun da etkisi var. Dövizin artmasının da etkisi var. Bulamamanın da etkisi var. Eldeki mal kaybedilince yerine koymak zorlaşacak. Belki de bulamayacağız. Bugün araç almak için sıra bekleyenler var. Çünkü eskisi gibi üretim yapılamıyor.  Bu yüzde eldeki malın kıymetini bilmek lazım. O kıymeti de sigorta ile koruyabiliriz” açıklamasını yaptı.

Türkiye Sigorta’dan ilk çeyrekte rekor performans Türkiye Sigorta’dan ilk çeyrekte rekor performans

2023 yılının her sektörde olduğu gibi sigorta sektörü için de zor geçeceğini açıklayan Kırmızı, “Türkiye’de enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. Tabii ki sıfıra inmez ama belli oranda kademeli olarak yüzde 40’lara kadar bir düşüş bekliyoruz. Bu düşüşün etkisi primlere de yansıyacaktır. Prim artışları hızlı olamayacaktır. Hem dünya hem Türkiye için 2023 şu açıdan zor olacak. Emtia ulaşmak mala ulaşmak çok zorlaştı. 2023’de daha da zorlaşacak. İşte enerji krizi var. O yüzden sigortacılık biraz daha ön plana çıkacak. Sigortacıya ihtiyaç daha fazla artacak” dedi.

Kırmızı, kasko fiyatlarının 2023 yılında ne kadar artacağıyla ilgili de şu yorumu yaptı: “Enflasyonda beklediğimiz düşüş gerçekleşirse kaskoda belli oranda düşüşler yaşanır. Ama bu bizim elimizde olan bir şey değil. Ekonomik gelişmeler, dünyadaki diğer gelişmeler, hasar prim oranları… Yani gerçekten hasarlar da çok fazla geliyor. Şimdi bize düşen görevler var. Sigortalılarımızın da üzerine birçok görevler düşüyor. Daha dikkatli olmaları, hasar azaltmaları lazım. Hasar prim oranı arttıkça şirketler de mecburen fiyatları yükseltmek zorunda kalıyor. Bu da maliyet ve fiyat artışı oluyor. Buna da çok dikkat etmemiz lazım.”

Editör: Veli Karadeniz