Kasko fiyatlarındaki artış epeydir konuşuluyordu. Hatta geçen hafta senarist, yönetmen ve yapımcı Gani Müjde’nin sosyal medya hesabından “Geçen 8 bin lira ödediğim kasko için 140 bin lira istediler” şeklindeki paylaşımı da gündem olmuştu. Sigorta şirketlerinin yöneticileri de açıklama yapıp kaskodaki artışların sebebini anlatıyor.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli konuyla ilgili olarak Bloomberg HT TV’de katıldığı Finans Merkezi  Programında “Sigorta sektöründe fiyat ve prim iki ayrı kavramlardır. Evet, primler yükseldi. Primlerin yükselmesinde araç bedelleri, yedek parça, kur, enflasyon ve asgari ücretteki artışlar doğrudan etki eden unsurlardır” dedi.

Benli, “Bir sene önceye göre araç bedelleri yüzde 120 arttı. İki sene önceye dönüp, bugüne getirirsek yüzde 360 arttığını görürüz. Türkiye Sigorta Bildiği rakamları üzerinden baktığımızda primlerimiz iki sene öncesine göre yüzde 300 artarken, araç rayiç bedelleri ortalaması yüzde 360 arttı. Aslında primler düşmüş durumda. Ancak değerlerdeki artışlar sigorta yaptıranlar için bir artış etkisi gösterdi. Yeni araç alan ve şu anda yenilemesi gelen sigortalılar poliçelerini bir önceki yılla kıyasladıklarında artış görünüyor” diye konuştu.

Yüksek enflasyondan diğer ülkelerin de etkilendiğine dikkat çeken Benli, “İngiltere'de yüzde 10 enflasyon artışı ama sigorta artışı yüzde 13 olarak gerçekleşti. Yine ABD'de yüzde 7.7 tüketici enflasyonu yaşanırken sigorta sektöründeki artış yüzde 13-14'lere gelmiş durumda. Yüzde 70'lik bir artış söz konusu. Aynı durumun Türkiye için de geçerli olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Diyelim ki 250 bin liralık bir aracınız var. Burada bizim fiyatımız binde 8 olsun ve 2 bin lira prim ödediniz. Geçen sene Kasım ayına geldiniz, aracınızın değeri 500 bin lira oldu. Yine binde 8'den hesapladığınızda ödeyeceğiniz prim 4 bin lira olur. Görüldüğü üzere burada prim fiyatı artmıyor. Primin artış nedeni araç değerinin artması. Tabii bunun yanına yedek parça artışını, kurdaki artışları da dikkate almamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Doğa Sigorta yönetim kadrosunu güçlendiriyor Doğa Sigorta yönetim kadrosunu güçlendiriyor

Benli sözlerini şöyle tamamladı: “Ben iddia ediyorum. Hiçbir sektör yok ki bu ekonomik koşullar altında 1 yıllık TL üzerinden fiyat ile maliyetteki artışları teminat altına alsın. Sigorta sektörü olarak biz bu teminatı veriyoruz. Bu yüzden de biz kendimizi ifade etmekte zorlanıyoruz.”

Editör: Veli Karadeniz