Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon ve getirilerini değerlendirdi. NTV Bakış programına katılan Sincek, “2022 yılı için BES’te planladığımız hedeflerin neredeyse tamamını tutturduk” dedi.

Sektörün geneli için de hedeflerin tutturulduğunu tahmin ettiğini söyleyen Sincek, “Hem yeni müşteri adedinde olsun, hem fon büyüklüğü adedinde olsun BES olarak iyi bir yıl geçirdik. Fon büyüklüğü 390 milyar liraya ulaştı. Sektör geneli olarak toplam fon büyüklüğünde yılsonu tahminimiz 400 milyar TL’yi aşacak. Sene başında bu rakam 244 milyardan 390 milyar liraya ulaştı. Neredeyse iki katına yakın bir rakam. Bu, sektör acısından önemli seviye” diye konuştu.

Sincek, sisteme yaklaşık 1.3 milyon yeni sözleşmenin girdiğini belirterek şunları söyledi:  

“Bunların büyük bölümü 18 yaş altı devreye girdi. Sektör, 550 bin adet 18 yaş altı sözleşmeye ulaştı. Hem yeni katılımcı hem de tabii ki devam eden OKS ile 14 milyonun üzerinde hesap yönetiyoruz. Sektörün yüzde 60-70’lere varan devamlılığı var. Bütün hesapların hepsi yüzde 100 tahsilat görmüyor. Tahakkuk var ama ödeyen, ara veren, donduran, sistemin birçok esnek tarafları da var. Dönemsel ara da verebiliyosunuz. Ama yüzde 60 civarında tahsilat devam oranı var. Hem 14 milyon kişiyi hem de yeni katılanlar ödemeye devam ediyor. Bu yıl yüksek bir performans söz konusu. Katılımcıda reel artış var.”

EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor

2022 öncesindeki üç senede 18 yaş altı OKS ile birlikte özel BES tarafında yavaşlama yaşandığını sözlerine ekleyen Sincek, “Durağanlaşmıştı… Büyüme yoktu, yeni katılmcı yoktu. Bu yıl büyümemiz söz konusu. Bu büyümede 18 yaş altı etkisi var. Yeni müşteri edinimi söz konusu. Yüzde 10’luk kısmı 0-1 yaş arası. Anne-babaları çocukları için erkenden ileriye dönük adım atmak istediklerini gözlemliyoruz” açıklamasını yaptı.

Editör: Veli Karadeniz