MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Gökay Erdemoğlu ve MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, a PARA’da halka arz ile ilgili açıklama yaptı.

Maher Holding çatısı altında iki sigorta şirketinin bulunduğunu belirten Erdemoğlu, “Quik Sigorta ve Corpus Sigorta'yı barındıran bir finansal bir grubuz. Halka arz yapılacak olan MHR Gayrimenkul Ortaklığı da Quik Sigorta ve Corpus Sigorta'nın iştirakidir. Türkiye'de ilk defa bir sigorta şirketinin iştiraki GYO olarak arz edilecek. Bizim buradaki ilk amacımız fon yönetiminde gayrimenkul tarafına yatırım yapmaktı. Diğer bir amacımız da bina tamamlama sigortasını yaygınlaştırmaktı” dedi.

DAHA SAĞLAM DAHA GARANTİLİ

Esas olarak kentsel dönüşüme odaklanacaklarını da vurgulayan Erdemoğlu, “Türkiye'de bir deprem gerçeği var. Maalesef hem canlar kayboluyor, hem maddi hasarlar oluşuyor. Şimdi artık bir şekilde buralardan ders çıkarıp bu kentsel dönüşümü daha ciddi seviyeye taşımamız lazım. Biz grup olarak da binlerce konutlu projeler talibiz. Hatta biz Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan çok ciddi krediler geleceğine inanıyoruz. Ve bunların da daha böyle regülatif ürünleri tercih etmesi gerekiyor. Yani biz sadece kendi sigorta şirketlerimiz için değil, tüm sigorta sektörü için bu bina tamamlama sigortasının yaygınlaşmasının gerektiğini düşünüyoruz. Bina tamamlama sigortası yaygınlaştıkça daha denetimi tabi olacak. O zaman ne olacak? Daha sağlam, daha garantili yapılar ortaya çıkacak. Bu da Allah korusun deprem gibi senaryolarda o binanın sağlamlığını ortaya koymuş olacak. Bir diğer tarafta da diyelim ki şimdi kentsel dönüşümde bir kat artı sahipleri var. Şimdi buralarda kişiler yanlış analiz edebiliyor müteahhitleri. Şimdi bu durumda da ne oluyor? Müteahhitlerle anlaşma yarıda kalıyor ya da inşaat maddi sebeplerden dolayı yarıda kalıyor. İki taraf da mağdur oluyor. Ama baktığınızda bina tamamlama sigortası yapıldığında bu tamamen sigorta şirketinin mesuliyetinde. Yani oradaki kat sahibi hiçbir zaman müteahhitle muhatap olmuyor. Ya sigorta şirketi başka bir müteahhide o binayı bitirtiyor ya da nakdi bir şekilde o parayı kendisine iletiyor” diye konuştu.

Tarımda Sürdürülebilirlik ve Finansmanın Rolü Tarımda Sürdürülebilirlik ve Finansmanın Rolü

MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz ise Borsa’ya yeni bir soluk getireceklerinin altını çizdi. Kaçmaz, şunları söyledi:

KÜÇÜK YATIRIMCI KORUNACAK

“Yeni bir soluk getirmek için halk arzuluyoruz. MHR GYO aslında Anadolu Grubu tarafından 2011 yılında kuruldu. 2021 yılı itibariyle de Maher Holding çatısı altına giriyor. Ana ortaklarımız Corpus ve Quick Sigorta. Tabii biz yenilikler de getireceğiz. Arkamızda sigorta şirketlerinin desteği var. Bu çok çok önemli. Aynı zamanda grubumuzda yer alan finansman şirketleri de var. Onların desteklediği bir yapıyla yeni bir soluk getiren, yeni bir gayrimenkul yapılanması için yeni bir GYO olarak borsada işlem görmeye başlayıp, yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu hafta 12-13 Ekim'de borsada satış yöntemiyle halk arzuluyoruz. 250 milyonluk sermayemizin artırımıyla halk arzımız gerçekleşecek. Ortak satışımız yok bu arada. Sermaye artımından elde ettiğimiz fonun tümünü yatırımlarda kullanacağız. Bu çok çok önemli bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olarak. Ve eşit dağıtımı seçiyoruz. Bu da önemli. Çünkü yatırımcılar arasında eşit dağıtım olduğu zaman küçük yatırımcı özellikle korunmuş oluyor. Biz bunu tercih ettik. Belli bir pay oranımız ve gruplarımız yok. Herkes eşit olan eşit dağıtım yöntemini tercih etmiş bulunuyoruz. 890 milyon liralık liralık bir halka arz büyüklüğümüz olacak. Bunların tümünü yatırımlarda kullanacağız.”

FARKLI GYO

“Bunlar ne dersek, yeni gayrimenkul yatırımları olacak, kentsel dönüşüm olacak ve kat karşılığı hasılat paylaşımı projelerinde de bu fonu değerlendireceğiz. Tüm yatırımlarda kullanılacak bir sermaye artışı ve halka arz olacak. Tabii burada önemsediğimiz en önemli konu kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümü destekleyen de bina tamamlama sigortası. Bunu bizim grup şirketlerinden Quick Sigorta tarafından verilen bir faaliyet alanı bu. Bu faaliyet alanında MHR GYO olarak yararlanacağız. Burada diğer gayrimenkul ve proje geliştirici şirketlerden ayrılmak, ayrışmak istiyoruz. Bu anlamda da biz farklı GYO olacağız.”

Editör: Veli Karadeniz