Geçtiğimiz yıllara damgasını vuran kripto para sektörü 1.2 trilyon dolarlık dev bir yatırıma sahip uluslararası bir pazar haline geldi. Bu sektörde işlem yapan veya hizmet veren pek çok bireysel ve kurumsal yatırımcı kripto paraların sunduğu fırsatlardan yararlanmaya çalışıyor. Pazar hacminin giderek büyümesiyle beraber yatırımcıların ve kurumların risklerine karşılık özel bir kripto sigortasına olan gereksinimde giderek artıyor. İngiltere merkezli bir kuruluş olan Lloyd’s of London brokeri bu alandaki potansiyeli değerlendirmek adına Daylight isminde yeni bir sigorta ürünü piyasaya sürdü. Bu ürün, yatırımcıların ve kurumların potansiyel olarak yaşayabileceği siber saldırı ve veri ihlalini gibi hasarları kapsıyor. Bu sigortadan faydalanan ilk şirketler arasında Chiliz şirketi yer alıyor. Chiliz şirketi, Uefa, Galatasaray, Barcelona, Manchester City ve Paris Saint-Germain gibi bir çok büyük kulüple ve kurumla anlaşmalı partneliğinin olmasıyla biliniyor ve kulüplere kripto para altyapısını sağlayıp fan tokenların dağıtımından sorumluğunu üstüne alıyor. Lloyd’s of London'dan sunulan bu sigorta ürününden anlık olarak kurumsal kimlik taşıyan şirketler yararlanıyor, ilerleyen yıllarda kripto para yatırımcısınında bu tarz kripto sigorta ürünlerine ilgi göstermesi bekleniyor.


Daylight ve potansiyel Türkiye sigorta sektörüne etkisi


Daylight ve benzeri sigortarın ilerleyen yıllarda oldukça ilgi çekebilecek yüksek bir potansiyeli bulunuyor. Türkiye sektörü açışından olaya bakmak gerekirse, kripto analistleri tarafından yapılan bir çok araştırmaya göre; dünya genelinde kripto sektörüne en çok ilgi gösteren ülkelerin başında Türkiye ilk sıralarda yerini almakta. Ortaya çıkan diğer verilere göre de, Türkiye'de kripto paraya yatırım yapan yatırımcıların sayısı 6 milyonu geçmiş durumda ve bu sonuçlarla birlikte kripto sektöründe en fazla yatırımı bulunan 5 ülkeden birisi olma durumunda. Daylight sigortası, Türkiye’de kripto para sektörü için yeni ve yüksek bir potansiyel vaat ediyor. Ülkemizde, geleneksel piyasalarda yaşanılan olaylar yatırımcıların bir kısmını kripto para kullanımına ve yatırımına ilgi göstermesine sebep oluyor. Ancak ülkemizde ne yazık ki dijital varlıklar alanında faaliyet gösteren bir sigorta şirketi bulunmamakla birlikte sigorta şirketlerine yüksek potansiyel bekliyor.

Neova Sigorta’dan doğaya 100 bin fidan Neova Sigorta’dan doğaya 100 bin fidan

Sonuç olarak, dijital varlıklara ve kripto paralara olan ilgi dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükselen bir trend gösteriyor. Bu alanda sigorta sektörü büyük bir müşteri potansiyeline sahip ve ilerleyen yıllarda Daylight benzeri bir kripto sigorta türünün ülkemiz açışından hem kurumsal işletmeler, hem de müşteriler açışından avantajlı bir ürün haline geleceğine dair şüphemiz yoktur.

Kaynak: https://www.insurancetimes.co.uk/news/superscript-launches-new-initiative-to-aid-crypto-miners-acces