Dünyanın önde gelen sigorta şirketleri, ABD, İngiliz ve İsrail gemilerini Kızıldeniz'deki savaş risklerine karşı sigortalamayı reddediyor. Türkiye’de de denizcilik sigortası hizmeti veren şirketler, acente ve brokerlerine mail göndererek, poliçe düzenlenirken dikkatli olmalarını istiyor.  

ABD’li TV kanalı CNN International'a göre sigorta şirketlerinin çekincesi, ABD'li yetkililerin Amerikan ticari gemilerine bir sonraki duyuruya kadar hayati önem taşıyan su yolundan uzak durmaları çağrısında bulunduğu bir zamanda geldi.

Husi militanlar, ABD ve İngiltere’nin Cuma günü gerçekleştirdiği hava saldırılarına karşılık verme tehdidini yerine getirerek son birkaç gündür ticari gemilere yönelik saldırılarını arttırdı. Pazartesi gününden bu yana iki ticari gemi füzelerle vürudu. Ancak her ikisi de seferlerine devam edebildi.

TEMİNAT VERİRKEN İSTİSNA ARIYORLAR

Marsh’ın denizcilik ve kargo küresel başkanı Marcus Baker’a göre, sonuç olarak sigortacılar ABD, İngiltere ve İsrail’le bağlantılı gemiler için bölge üzerinden yapılan seyahatlerde teminat verirken istisnalar arıyorlar. Bu da esasen sigorta sağlamayacakları anlamına geliyor. “Sigortacılar ABD, İngiltere ya da İsrail’in dahil olmayacağına dair maddeler ekliyorlar” diye konuşan Baker. “Hemen hemen herkes böyle bir şey ekliyor ve birçoğu ‘sahiplik’ veya ‘çıkar’ kelimelerini içeriyor” dedi.

ABD Merkez Komutanlığı'na göre, ABD'ye ait ve işletilen bir kargo gemisi, pazartesi günü Husiler tarafından ateşlenen gemisavar balistik füzeyle saldırıya uğradı. Çarşamba günü bir Husi yetkilisi, Kızıldeniz ve Umman Denizi'ndeki "İsrail'e bağlı" gemilere yönelik saldırıların devam edeceği sözünü verdi.

Salı günü Yunanistan’a ait Zografia adlı yük gemisi su yolunun güneyinde seyrederken bir füze tarafından vuruldu. Bir gün önce de ABD’ye ait Gibraltar Eagle adlı dökme yük gemisi vuruldu.

Magdeburger Sigorta İstanbul'da İş Ortaklarıyla Buluştu Magdeburger Sigorta İstanbul'da İş Ortaklarıyla Buluştu

10 BİN DOLARDAN 700 BİN DOLARA YÜKSELDİ

Tüm sigorta şirketleri kısıtlama getirmese de Baker, sigorta piyasasının açıkça "sıkılaştığını" ve fiyatların artmaya devam edebileceğini söyledi. Baker, savaş riski oranlarının Aralık başında gemi değerinin sadece yüzde 0.01'ken bugün yüzde 0.7'ye yükseldiğini söyledi. Bu, 100 milyon dolarlık bir konteyner gemisini sigortalamanın maliyetinin bugün yolculuk başına 10 bin dolardan 700 bin dolara çıktığı anlamına geliyor.

Öte yandan dünyanın en büyük konteyner filosu sahip olan A.P. Moller-Maersk, Perşembe günü müşterilerine yaptığı açıklamada, Kuzey Avrupa limanlarındaki hava koşullarının ve gemilerin Kızıldeniz'den uzaklaşmasının, konteynerlerin limanlara yanaşmasında darboğazlara neden olduğunu söyledi. Maersk ve diğer denizcilik şirketleri, Husi saldırıları nedeniyle gemilerini Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolu olan Süveyş Kanalı'ndan geçmek yerine Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nden Afrika çevresindeki Ümit Burnu'na yönlendirdi. Şirket, kış fırtınalarının ve Kuzey Avrupa'daki son tatil sezonunun etkisinin bazı limanların kapanmasına ve seyrüseferin askıya alınmasına yol açtığını söyledi.

Maersk, "Kış hava koşullarının yanı sıra Kızıldeniz'deki acil durum olaylarının Avrupa ve büyük limanlardaki operasyonları etkilemesi bekleniyor" dedi. Maersk şunları ekledi: "Bu koşullar, limanlardaki konteyner rıhtımlarında yüksek yoğunluk oluşmasına neden oldu ve trafik akışkanlığını desteklemek için müşterilerimize, yüklerini boşaltma sonrasında mümkün olan en kısa sürede teslim almaları yönünde çağrıda bulunuyoruz."

Maersk'in CEO'su, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki gemilere yapılan saldırılar nedeniyle küresel nakliye trafiğinde yaşanan kesintinin muhtemelen en az birkaç ay daha devam edeceğini söyledi.

Editör: Veli Karadeniz