SİGORTAMNEWS Haber Merkezi
Trafik kazalarında sigorta şirketlerinin ödediği tazminatın poliçeye yansıtıldığı, bunun da prim artışına sebep olması kaçınılmaz bir sonuç. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Balkır Demirkan, “Bugün Türkiye’de 100 liralık trafik hasarı oluyorsa, bunun yüzde 50’si bedeni zararlardan oluşuyor. Bu yüzde 50’lik kısmın yüzde 75’ni de sakatlıklar oluşturuyor” dedi.
BAZISI 10 VERİRKEN DİĞER 30 DİYOR
Demirkan, Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlarda Maluliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” konulu sempozyumda yaptığı açıklamada, “Sakatlıkla ilgili hesaplamaların yeknesak olabilmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Sakatlık hesaplamalarının uygulama metotlarında farklılıklar var. Üniversite hastanelerinin yetkili olmayan kurulları tarafından verilen raporların yetkili kurullarca verilen raporlarla eşit tutulması hatalı tazminat hesaplamalarına yol açabiliyor. Bazısı 10 verirken öbüründe 30 çıkıyor. Bunlar tek elden ve Sağlık Bakanlığı’nın uygulama Tebliği doğrultusunda uygulanırsa herkesin doğru bir şekilde sakatlık oranının hesaplanması sağlanacak” şeklinde konuştu.
YÖNETMELİĞE UYGUN OLMALI
Sağlık raporlarını hazırlanırken yönetmeliklere uyulmadığına dikkat çeken Demirkan, şunları söyledi: “Kriterler aslında Sağlık Bakanlığı’nın 2019’da yayınlamış olduğu yönetmelikte çok net. Kurulun nasıl oluşacağı, raporun kaç imzayla çıkacağı bu Tebliğ’de yazıyor. Sağlık Bakanlığı her üç ayda bir bu raporların alınacağı hastaneleri yayınlıyor. Fakat hem yargıda hem de Tahkim’de bu raporların kullanılması noktasında hakemin bir yetkisi var. İstediği bilirkişi atayabiliyor veya bu raporu doğruymuş gibi değerlendirebiliyor. İşte bu uygulama farklılığının giderilmesi gerekiyor.”
Habderin videosunu Instagram sayfamızdan izlemek için lütfen tıklayınız...