SİGORTAMNEWS / ÖZEL

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK), mevzuata aykırı işlemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Gri Sigorta ve Mellce Sigorta’ya yönelik aldığı tedbir kararının uygulanmasına ilişkin süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirme toplantısı düzenledi. SEDDK Başkanı Davut Menteş başkanlığında düzenlenen toplantıya Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, Güvence Hesabı Müdürü Abdullah Kara ve TOBB-SAİK Başkanı Levent Korkut katıldı. Toplantıda TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı da hazır bulundu.

SEDDK Başkanı Davut Menteş yaptığı açıklamada, güvence hesabının kapsamının genişletilmesi konusunda mevzuat çalışmalarını başlattıklarını belirtti. Menteş, özetle “Konuyla ilgili sürecin hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum. Öte yandan yeni girişlerin durdurulması ve mevcut sigortalıların güvenli bölgeye tahliyesi çok önemli. Bundan hareketle öncelikli hasar poliçelerinin tahsisi süreci devam ediyor. Her iki şirketi devralmak için usule uygun şu ana kadar herhangi bir müracaat yok” dedi.

SEDDK Başkanı Davut Menteş, SİGORTAMNEWS Genel Yayın Yönetmeni Veli Karadeniz’in “Bu iki şirkete el konulması kararının ardından başka şirketlere de el konulacağı yönünde söylentileri çıktı. Başka şirketler de Güvence Hesabına devir olacak mı?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Menteş, “El konulan iki şirket dışında sektörde 73 tane daha şirket var. Tabii ki her şirketin sermaye yeterlilik rasyosu aynı değil. Ama şunu çok net söyleyebilirim. Bu şirketler dışındakilerin hepsinde şöyle bir durum var. Orta olan iyi, iyi olan daha iyi ve en iyi olan da durumunu daha ileriye taşımanın çabası içerisinde. En alt seviyeye baktığımız da hayat dışı, hayat, emeklilik ve reasürans olarak tüm segmentlerde bir sermaye ve varlık yeterliliği iyileşmesini net bir şekilde görüyoruz” dedi.

Doğa Sigorta yönetim kadrosunu güçlendiriyor Doğa Sigorta yönetim kadrosunu güçlendiriyor

“OLMASI GEREKENDEN DAHA İYİ NOKTADAYIZ”

Menteş. “Bundan 4-5 sene öncesinde sektörümüz maalesef pandemi döneminde önce yoğunluğun düşmesine bağlı inen hasar frekansları nedeniyle düşük fiyatlama ve sonrasında da pandemi bitiminde tekrar yoğunlaşmaya aynı hızla tepki veremedi. Sektörümüz 2021 sonu ve 2022 başı itibariyle tüm dünyada olduğu gibi özellikle oto branşlarında bir değer kaybı yaşadı. Sektörümüzde uluslararası şirketlerimizde var tabi ki. Yeterli bilgi ve teknoloji ile fiyatlamalar tekrar yorumlandı. Bu gelişme 2022 sonu itibariyle fiyatlara yansıdı ve sektörümüz tekrar olması gereken, hatta olması gerekenden de daha iyi noktaya hızlı bir şekilde taşındı” diye konuştu.

El koyma olayının münferit olarak iki şirketi kapsadığının altını çizen Menteş, “2023 yılının 9. ayının mali tablolarına göre de her şirket kâr etmiş durumda. Sermaye yeterliliği nispeten daha zayıf olan şirketler de Kasım ayı itibariyle atmaları gereken adımları attı. Her şirket yukarı doğru sermaye yeterliliğine ulaştı. Başka şirketlere el konulması gibi bir durum yok” şeklinde açıklama yaptı.

Editör: Veli Karadeniz