Oto ekspertizin mucidi Pilot Garage, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı son kararlar neticesinde ikinci ele düşen sıfır araçların, stoklandıkları alanlardan ortaya çıkarılıp satışa sunulmaya başlandığını ve tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Yüksek fiyatlara alıcı bulamayan ve ikinci ele düşen sıfır kilometre araçların sayısının on binleri bulabileceğine dikkat çeken Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Bu araçlar hangi şartlar altında, nerede, nasıl saklandı, tüketici olarak bilmiyoruz. Çekici ile stok yapılan bölgeye götürülürken çekiciden düşmüş olabilir, herhangi bir cisme çarpmış olabilir, çekildiği otoparkta dolu hasarı görmüş olabilir veya park halinde çarpmaya maruz kalmış olabilir. Hatta bayi veya satıcı kişi tarafından ekstra aksesuar eklenirken kapılar sökülüp takılmış veya belirli yerlerde yeniden boya-tadilat yapılmış olabilir. 4 kapı sök-tak en az ortalama 100 bin TL değer kaybı anlamına geliyor. Ekspertize gelen ve sıfır kilometre diye tabir edilen araçlarda boyalı-değişen parçaya rastlıyoruz, geçtiğimiz yıllarda sıfır olarak gelen 1500 araçtan ortalama 100’ü boyalı çıkmıştı. Tüketiciler sıfır araç satın aldım derken dolandırılmasın, mutlaka kurumsal bir ekspertizde işleme tabii tutsun.” açıklamasını yaptı.  

Generali Sigorta’ya Rekabet Kurulu’ndan izin çıktı Generali Sigorta’ya Rekabet Kurulu’ndan izin çıktı

Sıfır kilometre araçlardaki fahiş fiyatlara karşı çıkarılan yeni yönetmelik sonrasında stoklardaki binlerce sıfır otomobil, sahipleri tarafından zarar etme endişesiyle satışa çıkarılmaya başlandı. Ancak 3-6 ay, hatta 1 yıl boyunca stoklanıp bekletilen otomobilleri alacak tüketicilerin oldukça dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan Pilot Garage yetkilileri, ekspertizin önemine değindi.

Bayilerden gerçek ve tüzel kişilerin eline geçen ve yüksek fiyatla satışla kar elde etme amacıyla satın alınan sıfır otomobillerin fiyatlarında düşüş yaşandığını aktaran Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Yatırım amaçlı alınan bu araçlar, zarar ederim endişesiyle saklandıkları, stoklandıkları alanlardan ilan sitelerinde satışa geçmeye başladı. Bu araçların sayısı zaman içerisinde artacaktır. Ancak sıfır kilometre diye aldığınız aracın geçmişi hakkında bilgi sahibi değiliz. Açık havada kaldıysa dolu yağışına maruz kalmış ve onarılmış olabilir, bir cisim çarpabilir, park halinde çarpmaya maruz kalabilir, hatta çekiciden düşmüş olabilir.” dedi.

Bayilerin eklediği ekstra aksesuarlar sessiz sedasız 100 bin TL’den fazla zarar açabiliyor

Emre ayrıca “Diğer tarafta bayilerin yüksek fiyatlandırma amacıyla eklediği seramik kaplama, merdiven, tampon eki, spoiler, deri koltuk gibi tadilatlar esnasında gövdede boya veya sök-tak yapılmış olabilir. Geçtiğimiz senelerde birkaç SUV’da deri koltuk uygulaması için dört kapının sökülüp takıldığını tespit etmiştik. Bu, haberiniz yoksa satışta en az 100 bin TL değer kaybı anlamına geliyor. Yine geçtiğimiz yıllarda sıfır araç satışlarının çok yüksek olduğu dönemde ortalama 1500 sıfır araçtan 100’ünde boya-tadilat gördük. Bu araçlar zaten kar amacıyla satıldığı için satın alırken iki kere düşünün. Tüketiciler sıfır araç satın aldım derken dolandırılmasın, mutlaka kurumsal bir ekspertizde işleme tabii tutsun, içleri rahat etsin.” şeklinde uyardı.

Editör: Yaren Akkuş