Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler, şirketin 35. kuruluş yılına yönelik düzenlenen basın toplantısında SİGORTAMNEWS’in dijitalleşmeyle ilgili özel sorusunu cevapladı. 

Dijitalleşmeyi iki başlık altında topladıklarını söyleyen Güzeler, “Bir tanesi dijital satış, diğeri de iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi. Bizim odak noktamız iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi yönünde. Doğrudan satış gibi herhangi bir hedefimiz yok. Son üç aydır gelecek üç yılın iş planı üzerinde çalışıyoruz. Muhtemelen Aralık ayının 15’i gibi bu çalışmayı tamamlamış olacağız. Görünen o ki gelecek üç yıl içerisinde de doğrudan satış gibi bir çalışmamız olmayacak” dedi.

Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti

Güzeler “Sigorta komplike bir ürün olduğu için iyi anlatılmalı. Bu iyi anlatmaya da tüketicinin gerçek sigorta ihtiyacının ne olduğunu bilerek başlamak gerekiyor. Yani satıcının, önce müşterisinin ihtiyacını bilmesi lazım. Çıkan verilere göre bir teklif hazırlanmalı. Bu teklifin içinde sigortalının ihtiyacı olmayan teminatların bulunmamalı. Bunun başarılması için de asıl işi sigorta aracılığı olan profesyonel acente olmak gerekiyor” diye konuştu.

ACENTE VERİMLİLİĞİ ARTTI

“Unico Sigorta'nın çok sayıda acente ile çalışmak gibi bir hedefi yok” diyen Güzeler, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şu an bin 100 aktif partajımız var. Broker ve diğerlerini çıkarırsanız yaklaşık 900 acentemiz var. Biz mevcut pazar payımızı bu 900 acente ile yapıyoruz. İki yıl önce göreve geldiğimde Unico Sigorta’nın bin 786 tane acentesi vardı. Ancak biz azalan acente sayımıza rağmen pazar payımızı büyüttük. Demek ki biz acente başı verimliliği bir şekilde başarmışız. Bunu da acentelerimiz ile devamlı iletişimde kalabilmek ve onlara daha iyi hizmet verebilmek için yapıyoruz.”

İş süreçlerini dijitalleştirmeye çalıştıklarını ve dijitale yatırım yaptıklarını belirten Güzeler, “2022’de 17 TL olan IT bütçemiz, 2023’te 43 milyon TL’ye yükseldi.  Önümüzdeki yıl IT bütçemiz 135 milyon TL civarında olacak. 54 kişilik proje ekibi oluşturduk. Şirket çalışan sayımız 240. Bunun 54’ü IT projeleriyle ilgili çalışmaya başladı. Hatta bu IT projelerimizle ilgili olan yazılımları da Teknoparklar’dan birine taşıyacağız. Dijitalleşmeye, satışın dijitalleşmesi yani dijital platformlarda satış olarak değil iş süreçlerinin dijitalleşmesi olarak bakıyoruz” dedi.

Dijitalleşme çalışmalarının farklı ürün çıkarma ve var olan ürünleri farklılaştırmaya katkı sağladığını da sözlerine ekleyen Güzeler, “Genel felsefemiz müşteri ihtiyacı, satış kanalı, ürün ve şirket organizasyonunu aynı hat üzerinde hizalamak” vurgusu yaptı.

Editör: Hasan Burak Karadeniz