Röportaj: Veli Karadeniz / SİGORTAMNEWS / Ankara

Başlık ve spotta anlatmaya çalıştığımız mesleği inanın biz de sigorta sektörüne yönelik haber yapmaya başladığımızda öğrendik. Öyle bir meslek ki fakülte bittiğinde işi de hazır. Üstelik de epeyce yüksek bir maaşla…

Sizleri daha fazla merakta bırakmadan röportajımıza geçelim…

EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor

Ankara’da Risk Günleri’ni takip ettik. İki gün süren etkinlik, Hacettepe Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölümü Risk ve Aktüerya Topluluğu tarafından düzenlendi. Profesyonel aktüerlerin iki gün boyunca sunum yaptığı etkinliği öğrenciler ilgiyle takip etti.

İşte şifreyi verdik: Aktüerya…

SİGORTAMNEWS olarak biz de Risk Günleri sponsorlarından Sigorta Shop’un konuğuyduk. Röportajımızı, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kasırga Yıldırak ile gerçekleştirdik.     

Yıldırak hocaya önce aktüeryanın ne olduğunu sorduk.

Sözlerine “Aktüerya sadece finansal riskleri değil her türlü risk hesabını yapar” diyerek başlayan Prof. Dr. Kasırga Yıldırak şunları söyledi: “Fiziki, mühendislik ve iklimsel riskleri de hesap ediyoruz. Tüm bu riskleri, parasal cinsten raporluyoruz. Bunu şirketler için söylersek ‘ne kadar bir parayla bu riski yönetiriz?’ sorusuna cevap arıyoruz. Aktüerya bu bağlamda matematik, istatistik bilgilerini iyi bilen; bu modelleri kullanan ama günün sonunda finansal olarak bu riskin yönetilip yönetilmeyeceğine karar veren ve yönetilecekse sigorta örneğinde olduğu gibi primin ne kadar olması gerektiğine karar veren; eğer yeni bir proje hazırlanıyorsa, ‘bu projenin risk akçesi ne kadar ayrılmalı?’ sorularına cevap veren kişidir.”

ZENGİN ÜLKE MESLEĞİ

Aktüeryanın aslında çok bilinmediğine vurgu yapan Yıldırak hoca, “Bir kere isim olarak kafada yerleşmiyor galiba. Ama bilinçli olarak gelen öğrencilerimiz var. Özellikle bu dalı okumak istiyorlar. Aktüerya aslında zengin ülke mesleği. Çünkü para zengin ülkelerde dolaşıyor. Özellikle risk için ayrılacak parayı zengin ülkeler daha çok düşünüyor” dedi.

AVRUPA İLE DENKLİK SÖZKONUSU

Yıldırak hoca, “Türkiye’de aktüerya bilimlerini bitirdikten sonra Hazine’nin aktüerlik imtihanları var. Bu imtihanı da verdikten sonra Avrupa’da denklik alıyorlar. İşte bunu bilenler aktüeryayı tercih ediyor. Bizim yaptığımız işler aslında veri bilimi ile ilişkili. Daha fazla öğrenci çekebilmek için Özellikle bu sene ve geçtiğimiz dört sene içerisinde aktüeryanın veri bilimi yönünü öne çıkardık. Çünkü şimdiki öğrenci bizden bunu talep ediyor” diye konuştu.

Ve geldik röportajımızın en can alıcı ve en duygusal noktasına. Yıldırak hocaya, aktüerlerin iş bulma imkânlarını ve maaşlarını sorduk. Yıldırak hoca, sanki bu soruyu sormamızı bekliyormuş gibi cevabı hiç bekletmedi: “Aktüerya mezunları hiç açıkta kalmadan iş bulur. Yeni mezun aktüerler 3-4 sene içerisinde standartların üstünde maaş alırlar.”

BİREBİR TEMAS KURUYORLAR

11’incisi düzenlenen Risk Günleri ile ilgili de açıklamalar yapan Yıldırak hoca, şöyle konuştu: “Öğrencilerimiz için iyi bir fırsat oldu. İnteraktif bir katılım var. Öğrencilerimiz için bir anlamda kariyer günleri gibi geçiyor. Nasıl iş bulacağını ve kariyerini planlamak isteyen öğrencilerimiz burada birebir temas kurabiliyorlar. İş bulan öğrencilerimiz bile oluyor. Öğrencilerimize her açıdan fayda sağlayan bir etkinlik. Çünkü bizlerin aktarabileceği bir durum değil. Öğrencilerimiz burada birebir bilgi ediniyor.”

Röportajımızın tamamı SİGORTAMNEWS’in Instagram sayfasında… İzlemek için lütfen tıklayınız

Editör: Hasan Burak Karadeniz