NTV’de Noyan Doğan’ın sunduğu Bakış programına katılan Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren ve DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut, “DASK’ta yeni dönem” diye adlandırılan gelişmeleri anlattı. Yeni dizayn edilen ve ileri teknolojiyle donatılan DASK deprem TIR’ı vatandaşı bilgilendirmek amacıyla Türkiye’yi dolaşacak.

VATANDAŞLAR HER AN ULAŞABİLECEK

Ankara’da açılan DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’nin bahçesinden yapılan canlı yayında Eren, “Deprem riski daha düşük olduğu için Ankara’yı tercih ettik. Hedeflerimizden bir tanesi büyük bir deprem anında DASK’ın tüm süreçlerinde vatandaşlarımızın bize ulaşmasıydı. Tüm deprem süreçlerini bu merkezimizden yöneteceğiz. İlk etapta burada call-center hizmeti veriliyor. Yaklaşık 25 kişilik ekibimiz bulunuyor. Hasarın olmadığı durumlarda arkadaşlarımız vatandaşlarımızın poliçeleri ile ilgili hem soruları yanıtlıyorlar hem de devam eden hasar süreçleri ile ilgili destek oluyorlar” dedi.550 KİŞİLİK CALL-CENTER

Eren, “Call-center’da görevli arkadaşlarımız hasar eğitimi de aldı. Büyük deprem anında İstanbul'daki ekiplerimiz artık yönetim pozisyonu alacak. Buradaki arkadaşlarımız daha çok hasar süreçlerini yürütecek ve 550 kişilik ekiple call center hizmeti verecek. Bu call-center'ımıza destek olarak ayrı bir ekibimiz de görev yapacak” diye konuştu.

24 SAATE 96 BİN HASAR DOSYASI AÇABİLECEK

“Attığımız adımlardan bir tanesi de hasar projesini başlatmaktı” diyen Eren, “Teknolojik anlamda çok ciddi adımlar attık ve hasar projesi tamamlandı. Depremlerde artık hemen hemen sınırsız ihbar alıp, 24 saat içerisinde 96 bin hasar dosyası açabilecek duruma geldik” açıklamasını yaptı.

KAPASİTE 100 MİLYAR LİRA

DASK'ın hasar ödeme kapasitesiyle ilgili de konuşan Eren, “Bu anlamda da şu anda 100 milyar lira ödeme kapasitesi var. Son yaşadığımız Düzce depreminde 150 milyon lira hasar ödemesi yapıldı. Türkiye genelinde DASK poliçe sayısı 11 milyona ulaştı. Şu anda Türkiye’nin yüzde 54.6’sı DASK’lı diyebiliriz” dedi.

Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti

DOĞAL AFET POLİÇESİ GELİYOR

“Şimdiye kadar sadece depreme teminat veren DASK’ı bütün doğal afetlere teminat verecek hale getiriyoruz” diyen Eren şunları söyledi: “Poliçemizi de doğal afet poliçesine çevirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Geçen yıl Mart ayında bunun çalışmalarına başladık. Bu proje tekli bir çalışma değil. Paydaşlarımız olan diğer sigorta şirketleri ile de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki Mart ayında bu çalışma sonuçlandırılacak. Sigorta şirketlerimiz de entegrasyonlarını gerçekleştirerek en geç Nisan ayı itibariyle artık zorunlu afet sigortası olarak poliçe kesmeye başlayacak. Yine sigorta şirketlerimiz ile görüşüp ürünün vatandaşla buluşmasını sağlayacağız.”TIR YOLA ÇIKMAYA HAZIR

DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut ise DASK deprem TIR’ı ile detaylı bilgi verdi. Erdal, “Biz göreve geldiğimizde İzmir depremi gerçekleşti. Birkaç saat içerisinde İzmir'de olduk. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve AFAD, o zaman bize bir konteyner tahsis etti. Orada hemen bir ofis açtık. Dolayısıyla ilk andan itibaren sigortalıların yanında yer aldık ve onlara dokunmanın ne kadar faydalı olduğunu gördük. İki gün içerisinde hasar ödemeye başladık. Bölgede bulunmanın ne kadar önemli olduğunu görünce, ‘biz bunu daha kolaylaştıralım, mobil bir ofis haline getirelim’ dedik. İşte bu TIR’ımız o amaçla dizayn edildi. Uzunca bir süre yapımı sürdü ve ofis haline geldi. Yedi tane çalışan aynı anda hizmeti verebiliyor. Uydu telefonuna kadar ileri teknolojiyle donatılmış durumda. Deprem olmadığı zamanlarda da vatandaşlarımızı bilinçlendirme amacıyla Türkiye'yi dolaşacak. Hava şartları el verdiğinde TIR’ımız, Türkiye'nin çeşitli yerlerine gidip tanıtım ve bilinçlendirme çalışması yapacak. Gittiği yerlerde sigortalılarımız arasında küçük yarışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Veli Karadeniz