SİGORTAMNEWS Haber Merkezi

Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu kapsamında Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlarda Maluliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” konulu sempozyumda, oto sigortalarındaki prim artışının bir sebebinin de sağlık raporlarındaki farklılıklar olduğu ortaya çıktı.

ISLAH ETMEMİZ GEREKİYOR

Sigorta Tahkim Komisyonu başkanı Mehmet Verim, sektörün yüzde ellisini oto sigortalarının oluşturduğuna dikkat çekerek, “Bu durum sigorta şirketlerinin mali bünyelerini ve sermayelerini doğrudan etkiliyor. Ödenen tazminatların yüzde 60’ı yaralanmalardan kaynaklı bedeni zararlardan geliyor. İşte bizim bu noktayı ıslah etmemiz gerekiyor. Yaralanma sonucu alınan sağlık raporları önem arz ediyor. Sağlık raporlarının nereden alındığı ve usulüne uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

Quick Sigorta iştiraki QPAY faaliyete geçti Quick Sigorta iştiraki QPAY faaliyete geçti

YARGI KULLANIM KLAVUZU

Verim, “Üniversitelerin adli tıp başkanlıklarının ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin verdiği raporlar söz konusu. Daha önce rapor konusunda bilmemezlikten kaynaklı uygulamada bir karmaşa vardı. Bu konuda üst yargı organlarında da bir farkındalık yoktu. Ziyaretler edilip bu konular onlara da anlatıldı. Son dönemde raporların içeriği doğrultusunda bir farkındalık oluşmaya başladı. SEDDK ve Tahkim Komisyonu olarak biz en azından Tahkim yargılamasında bir yargı kullanma kılavuzu oluşturmayı ve hakemlerin nelere bakacağını belirlemeye çalışıyoruz. Çünkü bunların hepsi primleri aşağı çekecektir. Hasar maliyetleri çok yükseldiğinde şirketler poliçe satmaktan kaçınıyor, primler yükseldiğinde de bu defa vatandaş sigorta yaptırmaktan kaçınıyor” şeklinde konuştu.

17 MİLYAR TL ZARAR

“Sigorta şirketlerinin amacının havuz sistemini yöneterek, oluşacak tazminatları ödemektir” diyen Verim, şöyle konuştu: “Oluşan havuzu aşan tazminatlar, sermayeden karşılanıyor. Bu da bir yere kadar. Sermayeden karşılamanın devam etmesi sağlıklı bir çözüm değil. Son 15 yılda sigorta şirketleri trafikte 17 milyar TL zarar etmiş. Şirketlerin, sistemin tekniğine uygun olarak çalışması gerekiyor. Biz bunlara yönelik bir çalışma içerisindeyiz. Trafikte yol haritası kapsamında SEDDK’nın açıkladığı hususlar vardı. Kişi temelli ve doğrudan tazmin içeren bir sigorta sistemine geçiliyor. Bunların skorlaması hazır ve sigorta şirketlerine açıldı. Şirketlerimizde bunu çalışmaya başladı. Mobil kaza tespit tutanağı Eylül ayı itibari ile yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi ile de koordineli çalışıyoruz. Vatandaşlarımız kaza tespit tutanaklarını e-Devlet üzerinden de görebilecek. İşte tüm bu çalışmalar maliyetleri azaltma yönünde.”

Tazminat tutarlarının artmasının ve dolayısıyla primlerin yükselmesinin sebeplerini de açıklayan Verim, “Alınan tedbirler ve yolların iyileştirilmesi sonucunda kaza sayıları düşüyor ama hasarın şiddeti artıyor. Bunun sebebi Tahkim’e dava getiren avukatlar olabilir. Tahkim’in kendi işleyiş yapısı da var. Mahkeme ücretleri, bilirkişi ücretleri de dosyalara ekleniyor. İşte biz bu etkenleri minimize etmeye çalışıyoruz” dedi.

Editör: Yaren Akkuş