Sevil Gümrükcü / SİGORTAMNEWS

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, şirket kurulumlarıyla ilgili önemli detaylar paylaştı.  

Menteş, iki şirkete el konulmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Genel Yayın Yönetmenimiz Veli Karadeniz’in, “Sigorta şirketlerinin kuruluş sermayelerinin yükseltilmesi, el koyma sürecine etki etti mi?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

“Keşke biri şirket kurulma sermayeleriyle ilgili soru sorsa diyordum. Güzel bir soru. Size teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Menteş şunları söyledi:

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE RUHSAT VERİLMEZ

“Sektörümüzün en önemli sorunu son zamanlarda birilerinin toplama sermaye ile şirket kurmalarıdır. Toplama sermaye ile bir miktar parayı denkleştirip Kurum’a (SEDDK) bir şekilde müracaat edip, ardından da ruhsat süreçleri takip ediliyor. Ve bu yola sigorta sektörünün özünde yer alan hemen işleyişi olan pozitif nakit döngüsü yaratması ve bu nakit döngüsünün bir şekilde yüksek risk iştahıyla farklı kazançlara tahvil etmeleri gayesinden ileri gelmektedir. Düşük sermayeli yüksek risk iştahlı yani toplama sermaye şeklindeki teşebbüslere dünyanın hiçbir yerinde sigorta sektöründe de finans sektöründe de ruhsat verilmez.”

Daha fazla avantaj sunan yeni Quick Kasko Daha fazla avantaj sunan yeni Quick Kasko

MÜSAADE EDİLMEYECEK

Menteş, “Bu şekildeki oluşumlara açık ve net bir şekilde söylüyorum, bizim kurumumuz asla taviz vermeyecektir. Asla ruhsat da vermeyecektir. Ve asgari sermaye tutarları en son 2022’nin Mayıs ayında güncellenmiştir. Buna göre hayat dışından örnek vereyim, hayat dışı tüm ruhsatlarda asgari sermaye tutarı 435 milyon TL idi. Bunu ‘belli branşları alarak 150 milyona 100 milyona bir sigorta şirketi ruhsatına sahip olabileceğiniz anlamına gelir’ şeklinde yorumlayabilirsiniz. Yani 100-150 milyon gibi rakamlarla birkaç branş seçip önce ben içeri gireyim, sonra ‘işte ya bu iş olmuyor, işler kötüye gitti, bana şu branşta verin’ gibi saiklerle sigorta şirketi kuruldu. Sigorta şirketi sahibi veya ortağı olma amacı taşıyanlar oldu. Bunun önüne geçmek için mevcut sermaye limitlerini 2022 Mayıs ayından bugüne kadar ki nominal fiyat değişimlerini de göz önünde bulundurarak ruhsat başvurularını ortalama 3.3 katı artırdık” dedi.

“Her bir branşı ayrı ayrı değerlendirmek suretiyle toplam 435 milyon TL olan Hayat Dışı Sigorta şirketi kurma sermayesinin 1.6 milyar liraya yükseltmiş bulunuyoruz” vurgusu yapan Menteş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

ALGININ DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR

“Bu yükseltmenin hem sigortacılık dilinde bir izahı vardır hem finans dilinde bir izahı vardır. Ayrıca şunu da ifade etmek isterim. Kurumun sadece 1.6 milyar Türk Lirası’nı ödeyip de iş planında herhangi bir katma değer sunmayan, düşük penetrasyon alanını canlandırma planı içermeyen, farklı ürün üzerine çalışacağını belirtmeyen, ‘ben nasılsa 1.6 milyar lirayı yatırdım, ruhsatımı verin’ anlayışıyla, beklentiye girilmemesini istiyoruz. Esasen sektörel otoritenin temel görevi de sektörün bütün müracaatlarda hem kurucuların mali gücü ve itibarını sorgularken diğer taraftan hazırladıkları iş planının sektöre ne denli etkide bulunacağını iyi analiz etmesidir. Otorite son yıllarda maalesef bu yönünü yeterince çalıştıramamıştır. Bu anlamda algı da düzeltilmesi gereken noktadadır.”

Editör: Hasan Burak Karadeniz