Acele etmeyin, bu sorunun cevabı yazımızın sonunda…

Şimdi dönelim konumuza… Emekliler memnun edildi. Asgari ücretle çalışanlar da memnun edildi. Neticede yıllardır çözülemeyen Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunu da 3 Mart 2023 tarihinde çıkan yasayla çözüldü.

Geriye sadece staj ve çıraklık mağdurları kaldı. İşte bu sebeple “Staj ve çıraklık mağdurlarının başı kel mi?” diye soruyoruz.

“1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı?” sorusu henüz belirsizliğini koruyor. Konuyla ilgili resmî açıklama henüz yok. Staj ve çıraklık mağduru olan 1 milyon 100 bin kişi ve aile üyeleriyle birlikte 4 milyonu bulan bu insanların umutlu bekleyişleri devam ediyor.

Staj ve çıraklık mağduriyeti, meslek liselerine giden ve çıraklık yapan kişilere verilen sigorta kartının ve tescil numarasının emeklilik hizmet gününden sayılmamasından kaynaklanıyor.

Sigorta tescil numarası ile sigortası başlamış olanlar, yıllar sonra bunun sigorta girişi için kabul edilmediğini ve emeklilik hizmet hesabından sayılmadığını öğrendi. Yaşları 40-45 olan ve 11 yaşından beri iş hayatının içinde olan bu insanlar, EYT yasasıyla bir kez daha mağdur oldu. 8 Eylül 1999 önce SSK kartı ve SSK numarası ile EYT’li olamadılar ve hâlâ 60 yaşına kadar çalışmak zorundalar. Bu insanların 11 yaşından beri iş hayatının içerisinde olduğu ve ülke için emek ürettiği göz ardı edilmemeli.

Tüm sektöre ve acente arkadaşlarıma merhabalar Tüm sektöre ve acente arkadaşlarıma merhabalar

Ve şimdi staj ve çıraklık mağduru kişiler tıpkı asgari ücretliler, emekliler ve EYT’lilere yapılanlar gibi bir iyileştirme bekliyor. Haksız da sayılmazlar.

Çevremizdeki staj ve çıraklık mağdurlarından, “Okul zamanı bize staj sigortası adı altında sigorta kartı verildi. Çok şanslısınız, bu sizin emekliliğinize yansıyacak dediklerinde çok mutlu olduk. Ama şu an öyle değil. Bilseydik sigortamızı kendimiz başlatırdık” şeklinde şikayetler alıyoruz.

Bu durumu aslında bizzat kendimiz de biliyoruz. Lise yıllarındayken, meslek lisesi okuyan arkadaşlar bize “Biz sizden daha önce emekli olacağız. Çünkü bize SSK kartı ve SSK numarası verildi” diyorlardı. Yaşlarımız henüz 15-16 civarındaydı. Günün sonunda emekli olamadıklarına göre ortada büyük bir yanlışlık var!

Şahsen bu yanlışlığın kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Staj ve çıraklık mağdurlarına gelebilecek olası bir müjde için hem ortam hem de şartlar çok müsait.

Gelelim yazımızın sigorta sektörüyle olan bağlantısına. Toplamda 4 milyon kişiyi ilgilendiren bir konunun sigorta sektörüyle ilgisi olmaz mı hiç?

Bu 4 milyon kişiden kaçının aracı var?

Bu 4 milyon kişiden kaçı işyeri sahibi?

Bu 4 milyon kişiden kaçının evi var?

Bu sorular çoğaltılabilir. İşte tüm bu soruların cevabı tüm sigorta poliçeleriyle direkt ilişkili.

Editör: Yaren Akkuş