Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Ankara'da 23-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 8. Bankacılık ve Finans Perspektifleri Kongresi’ne katıldı.

Quick Sigorta ve TARSİM sponsorluğunda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen kongrede, "Türk Sigortacılık Sektöründe Dijital Dönüşüm" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Yaşar; rakamlarla Dünya'da sigortacılık, Türk sigorta sektörünün mevcut konumu, Sigorta 4.0, Sigorta 5.0 konularının yanı sıra sektörün geleceğini şekillendiren yeni nesil teknolojiler ve dijital sigortacılığın geleceği konularına değindi.

“SİGORTACILIKTA DA AYNI SEVİYEDE OLMALIYIZ”

Konuşmasına “Sürdürülebilirliği sağlayacak en önemli unsur sigortadır” diyerek başlayan Yaşar, “Dünyada 2022 sonu itibariyle hayat dalında 2.813 milyar dolar, elementer sigortalarda 3.969 milyar dolar prim üretildi. Avrupa’da ise hayat dalında 888 milyar dolar, elementer sigortalarda da 673 milyar dolar prim üretildiğini görüyoruz. Aynı dönem itibariyle ülkemizde ise hayat dalında 2 milyar dolar, elementer sigortalarda da 11 milyar dolar prim üretimi gerçekleşti. Toplam prim üretiminde dünyada 37. sırada yer alan Türkiye, hayat sigortalarında 49, elementer sigortalarda ise 27. sırada yer alıyor. Dünyanın en büyük 20. ekonomisi arasında yer alan ülkemizin, sigortacılıkta da aynı seviyede olması gerekiyor” dedi.

EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor EY Türkiye yeni şirket ortaklarıyla büyüyor

PRİM ARTIŞINDA ÖNDEYİZ AMA

Dünyada 2022 yılı sonu toplam prim üretimi hakkında da bilgi paylaşan Yaşar, “Dünyada hayat sigortalarında yüzde 4.3 azalma, elementer sigortalarda yüzde 3.8 artış görüldü. Avrupa’da hayat sigortalarında yüzde 10 azalma, elementer sigortalarda yüzde 5.7 artış oldu. Dolar bazında baktığımızda Türkiye’de de kredilerdeki daralma sebebi ile hayat sigortalarında yüzde 6.9 azalma olurken, elementer sigortalarda ise yüzde 27 büyüme görüldü. Dünyada sigorta primlerinin kişi başı milli gelire oranı toplamda yüzde 6.8, Avrupa’da yüzde 7.4 seviyesindeyken Türkiye’de yüzde 1.5 seviyesinde” şeklinde konuştu. Konsolide dünya rakamları 2022 yılını gösterirken ülkemiz sigorta penetrasyonu 2023 yılında son 10 yılın zirvesine çıkarak 2.3 e ulaştı. Aynı dönemde yıl sonu kuruyla 17 Milyar USD ye yaklaşan toplam sigorta primi ile önemli bir büyüme gösterdi.

1.2 TRİLYON LİRA TUTARINDA FON

Türkiye’de 4’ü reasürans, 19’u hayat ve emeklilik, 48’i ise hayat dışı 71 şirket bulunduğunu belirten Yaşar, “Toplamda 18 bin 397 acente, 205 broker ve 1.895 eksper lisanslı olarak faaliyet gösteriyor. Sigorta ve emeklilik sektörünün ekonomiye sağladığı fon tutarı 2023 yolu itibariyle 1.2 trilyon lira olarak gerçekleşti. Genel toplam prim üretiminde yüzde 50.1 ile en büyük acentelerimizde. Banka kanalının yüzde 20.2, brokerin yüzde 15.7, merkezin yüzde 11.1, diğer satışı ise yüzde 2.9 payı bulunuyor” açıklamasını yaparken BES fonlarının bugünlerde 1 trilyon lira barajını aşarak yıl sonu tahminlerini de geçeceğinin müjdesini verdi.

AGENT DEĞİL ACENTE

Sigorta sektörünün geleceğini şekillendiren teknolojiler hakkında da bilgi veren Yaşar, hibrit sigorta uygulamalarına ise Quick Sigorta’nın “Agent değil Acente” uygulamasını örnek verdi. Yaşar, şöyle konuştu: “İnternet sitemize gelen müşterilerin bir uzmana ihtiyacı olduğu anda, algoritmamız o müşteriye en uygun acenteleri belirler ve müşteriye sunar. Müşteri sayfada çok beklediğinde, sayfadan çıkmak istediğinde veya yardım butonuna tıkladığında; makine öğrenmesi tabanlı algoritma müşteriye en uygun acenteleri listeler. Müşteri, acenteler arasında dilediğini seçer ve talep, acenteye otomatik olarak iletilir.”

Uluslararası 8. Bankacılık ve Finans Perspektifleri Kongresi 25 Mayıs’ta sona erecek.

Editör: Veli Karadeniz