Anadolu Sigorta 2023 Faaliyet Raporu’yla dört ödül kazandı Anadolu Sigorta 2023 Faaliyet Raporu’yla dört ödül kazandı

Hasan Burak Karadeniz / SİGORTAMNEWS

Maher Holding Sigortacılık Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, İstanbul’da başlayan Sigortacılıkta 2. Türkiye Buluşmaları etkinliğinde Türkiye Sigortacılığı hakkında sunum yaptı. Sunumunda sigortacığın gelişmesinin yollarını da anlatan Yaşar, “Kayıt altında olmayan sigortacılık kayıt altına alınmalı. Sigortacılıkta Türkiye’nin en azından Polonya seviyesine gelmesi lazım” dedi.

ORANLAR YANILTICI

Penetrasyonun artırılması gerektiğine de vurgu yapan Yaşar, konuşmasının önemli bir bölümünü acentelere ayırdı. Türkiye'de dağıtım kanalları konusunun önemli olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Dağıtım kanallarında en büyük pay acentelerde. Yüzde 65 olan acente payı yıllar içinde yüzde 49’lara kadar geriledi. Ancak son yıllarda acentelerin pastadan aldığı pay artmaya başladı. Türkiye'de riskli sigortalar havuzu diye bir havuz var. Trafik sigortalarında kullanılıyor. Bu havuz aslında acenteler tarafından üretildikten sonra Motorlu Taşıt Bürosu tarafından dağıtıldığı için sanki tekrar partajdan giriyormuş gibi bu oranın aşağıya çekilmesine sebep oluyor. Aslında orada bir yanıltıcı durum var. Acentelerin paylarında bence yüzde 60'lar seviyesinde ve devam eden bir oran söz konusu” dedi.

DİJİTALDEN ÇOK FAZLA KORKUYORLAR

Yaşar, “Türkiye sigorta üretiminde yüzde 21'ler civarında bankacılığın ve yüzde 12-14 civarında da brokerlerin payı var. Şimdi böyle baktığınız zaman acentelerin Türkiye'de baskın sigorta dağıtım kanalı olduğunu görüyoruz ve dolayısıyla buna yönelik birtakım iyileştirmelerin olması lazım. Tüm dünyada bu konular konuşulurken, kanalların çeşitlenmesinden, dijitalleşmeden bahsediliyor. Ve dijitalin sanki acentelere rakip, yeni bir kanalmış gibi olması konuşuluyor. Özellikle Türkiye'de maalesef acenteler dijitalden çok fazla korkuyor. Yani bir gün internetin, ellerindeki işi kendilerinden alacağını düşünüyorlar. Aslında bana göre Türkiye'de en dijital sigortacılığı acenteler yapıyor. Whatsapp'tan TC kimlik-plaka atıyorsunuz, 2 dakika sonra size poliçenin pdf'ini gönderiyor. Dolayısıyla bundan daha dijital bir şey yok. Yani açıp ekranı orada internetten poliçe almaya çalışmıyorsunuz. Çok basit. Ve şunu biliyorsunuz ki ne zaman arasanız o bildiğiniz, tanıdığınız kişi, canlı ses size hizmet verebilecek durumda” diye konuştu.

“Türkiye'de acenteler özellikle Anadolu'da gece yarısı saat 3'te kalkıp gidip bir trafik poliçesi için kaza tutanağı tutma hizmeti veriyor” diyen Yaşar, şunları söyledi:

“Dolayısıyla Google'la, Facebook'la falan dijital maliyetleri karşılaştırdığınız zaman bugün hâlâ acentelerin komisyon maliyetleri, diğerleriyle bana göre karşılaştırılmayacak seviyede. Acentelerin dijitalden korkmaması lazım.”

Ahmet Yaşar’ın konuşmasının tamamı için lütfen tıklayınız

Editör: Veli Karadeniz