AFAD tarafından yapılan son açıklamaya göre Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler ve Hatay'da meydana gelen 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bin 374'e yükseldi. Depremler 11 ili etkiledi ve enkaz kaldırma işlemleri de olanca hızıyla sürüyor.  

Sigorta sektörü de açılan maddi-manevi yaraların sarılmasında üzerine düşen görevi yapıyor. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Berlin, çok büyük bir afet yaşadığımızı belirterek, “11 ilde, iki büyük depremin ardından 500 kilometrelik bir fay hattı kırılıyor. Bin kilometrelik bir alana etkiliyor. Sigorta sektörümüzün bu afetin açtığı zararı karşılayacak gücü var. Bilanço ve reasürans yapımızla bu gibi afetlere hatta bunun çok ötesinde, çok daha fazlasına hazır durumdayız” dedi.

Aynı zamanda Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürlüğü görevlerini de yürüten Atilla Benli, deprem bölgesinde 4 milyon civarında sigorta poliçesi olduğunu söyledi. Benli, “Bunun içerisinde, konut, kasko, ferdi kaza ve hayat sigortaları bulunuyor. Bizim tahminlerimize göre sigorta sektörü bu afet için toplamda 25 milyar liraya yakın bir ödeme gerçekleştirecek. Bu hasar ödemesinin 2 milyar liraya yakın kısmı kasko, geri kalanının ticari ve konut sigortaları için olacaktır. Hayat sigortaları kapsamında da 2 milyar liralık bir teminat ödenecektir” diye konuştu.

Eksper raporları artık e-Devlet’te Eksper raporları artık e-Devlet’te

Mayıs sonuna kadar...

Hasar ödemelerinin ne kadar sürede yapılacağının bilgisini de veren Benli, “İki-üç günde bitecek bir durum değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2.5 milyonun üzerinde inceleme yaptı. Bir o kadar da DASK yaptı. Bu nedenle konut ve bireysel sigorta ödemeleri daha hızlı olacaktır. İşletme yani ticari sigorta tarafı biraz daha özel inceleme gerektiriyor. Çünkü onların teminat tarafı daha karmaşık. Hem makine tesisatları var, hem üretimin durması var, kâr kaybı teminatı olanlar var. İşte tüm bunların tespiti, eksperlerin hesaplamaları ve mutabık kalınması, normal şartlarda 6 aylık bir çalışmadır. Ama benim tahminlerime göre sektör olarak Mayıs sonuna kadar birçok hasarı ödemiş oluruz” açıklamasını yaptı.

10 bin başvuru

Benli, ‘Evim Yuvam Olsun’ kampanyasıyla ilgili de şunları söyledi: “Hayırsever vatandaşlarımız boş tuttukları evlerini afetzedelere tahsis ediyor. Böyle bir erdemli davranış karşısında biz de Türkiye Sigorta olarak, bu konutların bina ve eşya sigortalarını yapıyoruz. Bir hafta içerisinde 10 bin vatandaşımız kampanyaya katıldı. Bu da bizi çok sevindiriyor.”

Editör: Veli Karadeniz