Azerbaycan Merkez Bankası’nın desteği ile Azerbaycan Sigortacılar Birliği ve Türkiye InsurTech Hub'ın ortaklaşa düzenlediği Azerbaycan Insurtech Zirvesi başkent Bakü’de düzenlendi.

Zirveye Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazımov Azerbaycan Sigortacılar Birliği Genel Müdürü Elmar Mirsalayev, Azerbaycan Sigortacılar Birliği Denetim Kurulu Başkanı Ulviye Cabbarova, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Müdürü Serkan Avcı, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Şevket İlhan Bağören, Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, TSB Genel Sekreter Yardımcısı Balkır Demirkan yer aldı.

Bakü Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveyi ayrıca Türkiye, Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetlerinden çok sayıda sektör temsilcisi takip etti.

Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, zirvede yaptığı konuşmada arasında sigortacılıkta emektaşlık (ortak çalışma) anlayışının tüm Türk dünyasına yayılması gerektiğini söyledi.

Yaşar, “Kardeş ülkemizle başlayan bu ‘emektaşlık’ anlayışını tüm Türk coğrafyasına genişletme planımızın somut bir yansıması olarak mutabık kaldığımız “Türk Dünyası Sigorta Forumu” nun meyvelerini de kısa sürede toplamaya başlayacağız. Belirli zaman aralıklarıyla hayata geçirmeyi düşündüğümüz ve Sigorta Forumu’nun ilk buluşmasının da Azerbaycanımızın ev sahipliğinde yapılacak olmasının heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Ahmet Yasar Azerbaycan2

TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar’ın konuşmasının tam metni şöyle:

Türk Dünyası’nın, iki kardeş ülkemizin sigorta sektörünün çok değerli yöneticileri, genel müdürleri ve sektör temsilcileri, meslektaşlarım hepinizi sevgi saygı ve muhabbetle selamlarken;  

Sayın Azərbaycan Merkezi Bankası Başkanı Taleh Kazımov’a, 

Sayın Azərbaycan Teknoloji ve Nakliyat Bakani Rashad Nabiyev’e,

Anadolu Sigorta’dan bir kütüphane daha Anadolu Sigorta’dan bir kütüphane daha

Himayelerinde gerçekleştirilen bu organizasyon için teşekkürlerimi sunmak isterim.

Sayın SEDDK Başkanı Davut Menteş’e,

Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İnnovasyon Başkanı sayın İlhan Bağören’e,  

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komitesi Başkanı, Tahir Mirkişili,

Azerbaycan Sigortacılar Birliği Denetim Kurulu Başkanı, Ülviyye Cabbarova,

Ve Ziya Aliyev beyin liderliğinde organizasyonda emeği geçen organizasyon ekibi ile çok değerli katılımcılara da teşekkürlerimi sunarım.

 Can Azerbaycan’da ve şehirlerin en özeli Bakü'de olmanın mutluluğu ile sözlerime başlamak istiyorum...

Merhum Devlet Adamı Haydar Aliyev, “Maddenin asli niteliği devinim olduğu gibi, devletin de asli niteliği gelişimdir” diyerek bizlere yol göstermiştir. Çünkü devletin asli niteliğini oluşturan gelişim için her alanda ilerleme kaydetmek önemli bir koşuldur.

Atatürk gelişme ve ilerlemenin yolunu “Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisadi hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için yegâne gelişme ve ilerleme yolu budur” diyerek çizmiştir.

İlerlemenin ve yenileşmenin teminat altına alınması ise sigorta ile mümkündür.

Kısaca ‘gelişimin teminatı sigortadır’Ahmet Yasar Azerbaycan1

İşte bu bilinçle, bildiğiniz üzere 2021 yılı itibariyle iki ülkemiz arasında sigorta sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla bir mutabakat imzaladık. Azerbaycanlı kardeşlerimizin ifadesiyle ‘emektaşlık’ etmeye başladık.

Söz konusu tarihten itibaren kardeş ülkemiz Azerbaycan’da sigorta geleneklerinin oluşturulmasına ve sigorta pazarının dünya ile entegre olma yolculuğuna katkıda bulunmak amacıyla Türkiye sigorta sektörü olarak tüm desteğimizi vermeye başladık

Kardeş ülkemizle başlayan bu ‘emektaşlık’ anlayışını tüm Türk coğrafyasına genişletme planımızın somut bir yansıması olarak mutabık kaldığımız “Türk Dünyası Sigorta Forumu” nun meyvelerini de kısa sürede toplamaya başlayacağız. Belirli zaman aralıklarıyla hayata geçirmeyi düşündüğümüz ve Sigorta Forumu’nun ilk buluşmasının da Azerbaycanımızın ev sahipliğinde yapılacak olmasının heyecanını yaşıyoruz.

Türk Dünyasına gönül vermiş, Türk Sigorta sektörüne uzun yıllar hizmet etmiş birlikte burada bulunduğumuz arkadaşlarım ve sizlere selamlarını getirdiğimiz nice meslektaşlarımla bugün burada bulunmamızın en önemli motivasyonu iki asırlık Türk Sigorta sektörünün 25 yıla dayanan dijital sigortacılık bilgi birikimini Azerbaycan’a da aktarabilmektir.

Azerbaycan’ın sigorta sektöründe hızla devam eden dijital dönüşüm sürecine TSB olarak ve bağlı kuruluşları ile birlikte katkı verebiliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Bugün burada, Azerbaycan’da iş birliğini arttırma ve sigortanın “dijital ortamında” daha yakın çalışabilme hedefi ile bulunuyoruz. TSB ve tüm Türkiye sigorta sektörü olarak öğrenilmiş bazı derslerimiz var. Kendi adımıza, 25 yıla dayanan bu bilgi birikimini Can Azerbaycan’a da aktarmak istiyoruz. Azerbaycan sigortacılığının bu dijital dönüşüm sürecinde TSB  tecrübe ve alt yapı yoldaşınız olarak her zaman yanınızda olacak.

Azerbaycan sigorta sektörünün taleplerini göz önünde bulundurarak, uluslararası regülasyonlarla da uyumlu ve tüm entegrasyonları tamamlamış alt yapı kurulması için elimizden gelen tüm desteği göstereceğiz.

İlerleyen dönemlerde, sizlerle önemli projelere imza atacağımıza inanıyor ve burada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.

Kardeş ülke can Azerbaycan’ın değerli yöneticilerini ve tüm katılımcıları saygı ile selamlıyorum.

Sözlerime burada son verirken, ülkemiz sigortacılığının iki asra yaklaşan tecrübe ve birikiminin kardeş ülkemiz Can Azerbaycan sigortacılığının ve kardeş meslektaşlarımızın emrinde ve hizmetinde olduğunun özellikle altını tekrar çiziyor, bugün burada olmamıza vesile olan Azerbaycan Insurtech Zirvesi'nin iki ülkemiz açısından da güzel sonuçlar ve iş birliklerin yolunu açmasını temenni ediyorum.

Editör: Hasan Burak Karadeniz