Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri (TSB) Özgür Obalı, “Yanlış verilmiş engelli raporları hem sigorta şirketlerini hem de sigortalıyı mağdur ediyor” dedi.

Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlarda Maluliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı sempozyumda “Hatalı düzenlenen engelli raporları” enine boyuna tartışıldı. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, sempozyumda “Yanlış verilmiş engellilik raporları hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalının mağdur olmasına neden oluyor” şeklinde açıklama yaptı.

“Motor branşının Türkiye sigortacılığındaki ağırlığını hepimiz biliyoruz. Hala toplam prim üretiminin aşağı yukarı yüzde 50'si kasko ve trafikten oluşuyor” diyen Obalı, “Önemli payda trafik sigortasına düşüyor. Trafik sigortalarının çok geniş bir tabana etkilediği ve ilgilendirdiği dikkate alındığında son 1.5 yıldır özellikle enflasyon ve maliyet artışlarının etkisiyle prim ve hasarın dengesinin bozulduğunu gözlemliyoruz. Dolayısıyla bu da bizi maliyetler tarafında biraz daha odaklanmaya itti. Kabaca son 1.5 yıldır ağırlıklı olarak bu maliyetleri daha iyi nasıl yönetebiliriz, sigortalılarımıza prim anlamında bunu olumlu nasıl yansıtabiliriz? Bunun üzerine kafa yoruyoruz. Önemli maliyet kalemlerinden bir tanesi tabii ki hasar. Yüzde 50'sini madde hasarlar, yüzde 50'sini de bedeni hasarlar oluşturuyor” dedi.

Risk gerçekleştikten sonra poliçe düzenleyenlere müeyyide Risk gerçekleştikten sonra poliçe düzenleyenlere müeyyide

RAPORLAR ADİL VE GÜVENİLİR OLMALI

Obalı, “Bu bedeni hasarların önemli bir kısmı, sürekli sakatlık dediğimiz, özellikle adli tıp kurumlarınızın hazırladığı raporlardan doğrudan etkileniyor. Birtakım düzenlemeler yapılsa da hâlâ çok farklı kanallardan geldiğini ve raporların hepsinin aynı sonucu üretmediğini görüyoruz. Bu raporların adil, güvenilir olmasının ve tek kaynaktan gelmesinin önün nasıl açarız? Uygulamada bu raporların formasını nasıl engelleriz? Kişi bazında da az ödenen, çok ödenen sigortalı bazında bunu daha adil daha nasıl bir sonuca bağlarız? Bunu tartışmak için toplandık. Bu toplantı bir ilk. İnşallah devamının geleceği müjdesini de aldık. Biz Sigorta Birliği olarak bu sürecin bir parçası olma konusunda gayet mutluyuz. Bunun devamlılığı kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından bu tür toplantıların çok değerli olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

PLATFORM OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

“Yanlış verilmiş engellilik raporları hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalının mağdur olmasına neden oluyor” vurgusu yapan Obalı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Birinin mağduriyeti aslında diğerinin lehineymiş gibi görünse de aslında durum öyle değil. Bizim gördüğümüz mağduriyetler, toplamda sistemin aleyhine çalışıyor. Burada birtakım grupların sistemden yararlandığını tahmin ediyoruz. Ne sigortacıya ne sigortalıya yarıyor bu. Daha şeffaf daha adil ve daha kabul edilebilir bir sistem kurulması, iki tarafın da menfaatine olacaktır. Bu sempozyum aslında bir ortak akıl toplantısı. Hukukçular, doktorlar, adli tıp uzmanları ve sigorta şirketleri var. Bir platform oluşturmaya çalışıyoruz.”

Haberin videosunu izlemek için lütfen TIKLAYINIZ

Editör: Yaren Akkuş