Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) katkılarıyla hazırlanan ve gazeteci Noyan Doğan’ın sunduğu programda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ve her iki sistemin fon getirileri masaya yatırıldı.

BES açısından 2022 yılının çok iyi geçtiğini belirten MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, “Hem sistemin büyümesi açısından hem de fon performansı yani katılımcıların sağladığı getiriler açısından çok başarılı bir yıl geçiriyoruz. Katılımcı sayımız 7 milyon 800 bin kişi oldu. Bu da 380 milyar lira civarında fon büyüklüğü sağladı. Fon büyüklüğü yüzde 65’e yakın arttı. OKS ile de toplam katılım 6 milyon 700 bin kişi oldu. Toplama bakıldığında 15 milyon kişinin olduğu bir katılımcı sayısına ulaşıyoruz. 2022’de 700 bin net katılımcı sisteme geldi. Çıkışları da kattığımızda bu 900 bin sözleşme demek. Sözleşme sayısının yıl sonunda 1 milyonu aşacağını düşünüyoruz” dedi.

KAMU OTORİTESİNE TEŞEKKÜR ETMEK LAZIM

“Sektöre yeni girişler anlamında 2022’yi 2015’ten sonra en başarılı yıl olarak görüyorum” diyen Yurtseven, “Aylık ortalama 160-170 bin yeni katılımcı alıyoruz. Hatta bu son birkaç ayda 200 binlere yaklaştı. Kasım ayında sisteme 195 bin yeni giriş oldu. Bu, 2015 yılının Aralık ayında gerçekleşen 200 bin katılımdan sonra sistemim başından beri bugüne kadar en yüksek ikinci katılım olarak göze çarpıyor.  Burada kamu otoritesine teşekkür etmek lazım. İki açılım yapıldı. Bir tanesi devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkması, diğeri de 18 yaş altı BES’in başlatılması oldu. Sektöre 18 yaş altında önemli sayıda girişler gerçekleşti. Kamu otoritesinin BES ölçeğinde atmış olduğu adımlar son iki yıldır duran sektörü tekrar harekete geçirdi. Fon büyüklüğünü OKS ile birlikte 400 milyar liranın üzerine taşıdı. Bu çok önemli bir rakam ve önemli bir başarı” açıklamasını yaptı.

YENİ YIL HEDİYESİ

Kamu otoritesinden emeklilik sisteminin tam gelişmesi için bir temennilerinin daha olduğunu belirten Yurtseven şunları söyledi: “Sosyal güvenlik sistemleri üç bacaklı oluyor. Zorunlu sosyal güvenlik sistemi, işveren katkılı sosyal güvenlik sistemi ve bireysel emeklilik sistemi. Bizim eksik olan bacağımız işveren katkılı emeklilik planları. İçinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ortamını bir fırsat olarak görüp belki burada yüzde 1 de olsa işveren katkılı emeklilik planı başlatabilirsek bu Türkiye için tarihi bir adım olur ve bireysel emeklilik sistemi eksiksiz olarak yoluna devam edebilir. İşveren katkılı bir sistem olduğunda çalışanların sistem ayrılması yarı yarıya düşüyor. Sistemde kalıcı sayısı artıyor. Bu sebeple ben işveren katkısını çok önemsiyorum. Dünyada gelişmiş ülkelerdeki bireysel emeklilik sistemlerine baktığımız zaman da işveren katkısını görüyoruz. Kamu otoritesinden böyle bir temennimiz var. İşveren katkılı emeklilik, emeklilik sistemi için yeni yıl hediyesi olabilir.”

YÜZDE 180 KAZANDIRAN FON

Fon getirileriyle ilgili de bilgi paylaşan Yurtseven, “BES fonlarına baktığımızda 2022 için yüzde 69’luk bir getirir söz konusu. OKS’de fonlarında bu rakam yüzde 73-74’lere gidiyor. Tabii bunlar ortalama. Mesela bir hisse senedi fonunun yüzde 180’lere varan getirisi olduğunu görüyoruz. 2022 öncesinde altın fonları ön plandaydı. 2022’de hisse senedi fonları ve esnek fonlar öne çıktı” diye konuştu.

Yurtseven, 2023’te kısmen altın fonları, uluslararası fonlar, dövizli fonlar ve belki hisse senedi fonları bu seneki gibi olmasa bile belli bir performans vermeye devam edeceğini öngördüğünü de sözlerine ekledi.

Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti Gülen ve Obalı'dan iki günlük ‘komşu’ ziyareti

Programın tamamını izlemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=bH8dHilJi30&t=680

Editör: Veli Karadeniz