Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ni önceki gün yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, törene canlı bağlantıyla katılmıştı.

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ve Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren de törene iştirak etmişti.

Türkiye’de bir ilk daha gerçekleşti… Türkiye’de ilk defa nükleer sorumluluk teminatı verilecek. Türkiye’nin en büyük yatırımlarından olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer sorumluluk riskleri için teminat verecek olan Merkez, sosyal medya paylaşımlarından anlaşıldı.

Türkiye için önemi çok büyük olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) sigortalanma işlemlerinin nasıl yapılacağı merak ediliyordu. İşte o merak Türk Reasürans’ın sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımla ortadan kalktı. Paylaşımda belirtildiğine göre Akkuyu NGS'nin nükleer sorumluluk risklerine Özel Riskler Yönetim Merkezi teminat verecek.

Türk Reasürans’ın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda “Türk Reasürans’ın teknik işeletmeciliğini yaptığı Özel Riskler Yönetim Merkezi,Akkuyu NGS’nin nükleer sorumluluk riskleri için teminat vermeye başlamıştır. Global vizyonunu, uzmanlaşmış underwriting tecrübesini, etkin süreç ve risk yönetim hizmetlerini teknik işleticiliğini yaptığı Özel Riskler Yönetim Merkezi’ne sunan Türk Reasürans; 1.5 yıl süren ve ilgili paydaşlarla yapılan teknik, hukuki ve operasyonel çalışmalar sonrasında, Akkuyu NGS'nin nükleer sorumluluk riskleri için sigorta poliçe yapısını oluşturarak, Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin teminat vermesini sağlamıştır” deniliyor.

NGS inşaatı 2018 yılında başladı

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS'nin birinci ünitesinin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yöntemiyle katıldığı törenle 3 Nisan 2018'de atıldı. Böylece, ilk ünitenin inşasına ilişkin tam kapsamlı inşaat çalışmaları resmen başladı.

Bundan 2 yıl sonra, 8 Nisan 2020'de ikinci ünitenin inşasına başlanmasıyla çalışmaların ivme kazandığı projede, üçüncü güç ünitesine ilk beton 10 Mart 2021'de törenle dökülürken, dördüncü ve son ünitenin temeli ise 21 Temmuz 2022'de atıldı.

Dört ünitede de inşaat ve montaj çalışmalarının aynı anda yürütüldüğü projede böylelikle en yoğun inşaat aşamasına geçildi. Akkuyu NGS, aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer enerji santrali inşaat sahası haline geldi.

Büyükdalyan Tüm Kalplerde İlkokulu geleceğe umut oluyor Büyükdalyan Tüm Kalplerde İlkokulu geleceğe umut oluyor

Çalışmaların inşaat sahasının tamamında hız kesmeden devam ettiği projede, çoğunluğu Türk çalışanlardan oluşan binlerce kişi görev alıyor. İnşaat sahasında çalışan kişi sayısı en yoğun dönemde 30 bini buldu. Bugüne kadar 140 bin ton inşaat demirinin kullanıldığı ve 1,3 milyon metreküp betonun döküldüğü santralin yapımında 1300'den fazla iş makinesi görev yapıyor.

İşletme ömrü 80 yıla uzatılabiliyor

Her biri 1200 megavatlık VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü 4 üniteden oluşacak Akkuyu NGS, toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, tek başına Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması öngörülüyor.

2053 net sıfır emisyon

Akkuyu NGS'nin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün ise 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor. Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan kesintisiz elektrik üretilebilecek santral, Türkiye'nin "2053 net sıfır emisyon" hedefine sağlayacağı katkıyla da öne çıkıyor. Akkuyu NGS'nin işletmede kalacağı 60 yılda toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunu engelleyeceği hesaplanıyor. İstihdam oranı proje aşamalarına göre değişen santralin işletme döneminde, 4 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) neden kuruldu?

Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan ya da teminat sağlanmasında güçlük bulunan riskler, özellik arz eden riskler ile sigorta edilmesinde kamu yararı bulunan riskler için teminat sağlama, sigorta veya reasürans havuzları kurma veya kurulmasını koordine etme, sigorta ve reasürans şirketleri arasında iş birliği yapılmasını sağlama, oluşturulacak havuz, organizasyon veya iş birliği mekanizmalarının yürütülmesi amacıyla kurulmuştur. 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 33/A maddesine istinaden Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi adı ile kurulmuş, 25 Mayıs 2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan yasa çerçevesinde Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) adını alarak tüzel kişiliğe kavuşmuştur.

ÖRYM’nin görevi nedir?

Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin temel görevi, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Özel Riskler Yönetim Merkezi kapsamında yönetilmesine karar verilen özelikli risklerin veya bunlarla ilgili sigorta havuzlarının yönetilmesidir.

Editör: Veli Karadeniz