Sigorta İstihsalcileri İhtisas Derneği (SİİD) Kurucu Başkanı Ayhan Kılavuz, SİGORTAMNEWS okurları için yazdı.

 Türkiye’yi her anlamda derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) iyi niyet ve gayretle çalışmakta olduğunu düşünmekle beraber pek çok da şikâyet ulaşmaktadır.

Temel konunun “Bilgilendirme” yetersizliğinin yanı sıra ürünün sorunlar yumağı haline gelen içeriği, mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. Özde kök sorun, ürünün sahipsizliği de buna nedendir. Ürünün sigorta şirketleri üzerinden dağıtım kanalları ile satışı yapılmakta. Ancak DASK Kurumu’nun ürüne sahip çıkarak, içeriğini ‘kamuoyu bilgilendirme misyonu’ yetersizdir.

DASK’ın içeriğinde teminat ve prim, konutun metrekaresi belirleyici temel etken iken inşaat metrekare bedelinin 3 bin 16 lira çıkarılması reel olmadığı gibi 23 Kasım ile 6 Şubat tarihi arasında ki 2.5 ay gibi kısa sürede zeyiller için yetersiz olmuştur. Ürünün sahipsizliği, metrekare artışının nihai tüketiciye ulaşması için izlenilen yolu da tıkadığı görülmektedir. STK’lar, metrekarenin tapudan süzülmesi gerektiğini 2022 yılında defalarca dile getirdi.

Her şekilde DASK’ın var olması şüphesiz son derece faydalı olmakla beraber beklentileri karşılamanın çok gerisinde kaldığını üzülerek gördük. Sigorta şirketler ve STK’lar ile geniş bir şûra yapılması sigorta sektörü için çok yerinde olacağı kanısındayız. Bu çerçevede artık sigorta acentelerinin ihtisas sahibi ve münhasır olmaları şart değil, yaşam biçimi olmak zorunda.

Ve Bağımsız Türkiye Sigorta Acenteleri Meslek Odaları Birliği kurulmalıdır. Sektörün 25 yıldır temel sorunu olan penetrasyon da ancak bu şekilde çözüme kavuşabilecektir. Mesleğimizin itibar ve güven omurgası olmadan yapılacak düzenlemeler, temel sorunu çözmede sonuç vermeyecektir. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç beklenemez.

Sektörün reforma ihtiyacı var ve hiç ama hiç zaman yok.