Dünyada sadece ülkemizde yetiştiği söylenen ‘Ters Lale’nin peşine düştük geçtiğimiz hafta sonu. Batman'ın Sason İlçesi'nde rastladık onun izine.

Hüzün Çiçeği diyenler var ona… Efsanede anlatılan ismi ise Meryem'in Göz Yaşı. Bazılarına göre Ağlayan Gelin, bazılarına göre ise onun adı Kral Tacı. Ama biz ‘Ters Lale’ diyoruz. Dünyada sadece ülkemizde yetiştiği söylenen ‘Ters Lale’nin peşine düştük geçtiğimiz hafta sonu. Batman'ın Sason ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 metre rakımlı Helkız Dağı’nda rastladık onun izine.

Değerli kentimiz Batman’ı bugüne kadar farklı bölgeleri, ilçeleri ile 4 farklı zamanda ziyaret etmiştik. Her fotoğraf ziyaretimizde çok güzel fotoğraflar çektik ve dostlarımız oldu. Kendimizi evimizden öte hissettik. Bu değerli kentimizi bu kez 5-7 Mayıs tarihleri arasında uluslararası unvanlara sahip 10 fotoğraf sanatçımız ile ziyaret ettik ve fotoğrafladık.

Batman ile başlayan gezimiz, Sason’da çileğin ve Ters Lale’nin izinde devam etti. Çilek, Sason’da bir başka lezzetli ve bir başka güzel kokuyor. Dönüm dönüm tarlalar arasında gezinirken, Sason çileğini hem tatmak hem de fotoğraflamak fırsatı bulduk. Tabii ki değerli yöneticilerimiz bizlere değerli bilgiler de verdiler. Çilek üretiminde çiftçilere sağlanan devlet desteklerinden, köylerin gelişmesi için yolların asfaltlanmasından, çileklerin pazara ulaştırılmasına kadar yapılan işlerden tek tek bahsettiler.

Ters Lale’nin peşine koştuğumuz zamanlarda yine rehber olarak bizlerle birlikte oldular. Endemik bir tür olan Ters Lale ülkemizin nadide çiçeklerinden biri ve bu bölgelere özgü ulaşılması zor alanlarda yetişiyor ve koruma altında. Bir dalını dahi koparmanız yasak, ola ki böyle bir hata yaptınız ciddi cezaî yaptırımlar uygulanıyor. Çok güzel fotoğraflar ve bilgiler ile donandığımız bu harika gezide Batman’ın yetiştirmiş olduğu değerli fotoğrafçı EFIAP ve PPSA unvanlı Orhan Kartal, fotoğraf gezimizde önderlik etti, destekçimiz oldu.

Bu yolculukta her anımızda yanımızda hissettiğimiz Sason kaymakamımız Sayın Murat Mete beye, bölgeyi tanımamızda destek veren değerli Sason İlçe Tarım Müdürü Sayın Eyyüp Aktaş ile değerli Sason İlçe Köylere Hizmet Götürme Müdürü Sayın Şehmus Coşkun’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.