Başta pazar paylarındaki azalma olmak üzere birçok açıdan sıkıntıda olan sigorta acenteler için çok önemli bir süreç işliyor.

Acenteler, önümüzdeki dönemde kendilerini mesleki açıdan temsil edecek delege ve başkanlarını seçecek.

SAİK SEÇİMLERİNDE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

“SAİK seçimlerinde süreç nasıl işliyor?” sorusunun cevabını vermeden, sürecin delege seçimleriyle başladığını bilmek gerekiyor. Yani, hemen başkan seçilmiyor? Önce il delegeleri seçiliyor. İllerinde delege olanlar, Ankara’da 40 kişilik TOBB SAİK delegelerini seçiyor. Bu 40 kişi de 7 kişiden oluşan TOBB SAİK yönetim kurulu için oy kullanıyor. İki kişi de TOBB’dan geliyor. Toplam 9 kişi olan TOBB SAİK yönetimi kurulu, yapılan ilk toplantıda başkanı seçiyor.

Şimdi ortaya çıkıp, “Ben başkan adayıyım” denilebilir mi? Denilir, ama o merhaleye daha çok var.

İllerde delege seçimleri başladı ve devam ediyor. İstanbul’da ise 7 Temmuz’da yapılacak. Ankara’ya 50 delege gönderecek olan İstanbul seçimleri çok önemli. O yüzden İstanbul’da heyecan oldukça fazla.

İstanbul için şimdiye kadar iki grup çıktı. Görevdeki TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut’u destekleyen ‘Acentelerin Sesi’ ile Genel Başkanlığını Hüseyin Duru’nun yaptığı Acenteler Birlik Platformu… SİGORTAMNEWS olarak her iki grup için düzenlenen toplantıları yakından takip ettik.

SİGORTAMNEWS, tarafsız yayıncılık ilkesi doğrultusunda her iki grubun haberlerini yayınlamaya devam edecek.

Seçimlerle ilgili aslında esas sorulması gereken soru şu: Acentenin derdi geçim mi seçim mi?

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 9 Kasım 2022’de meslek organları seçimi vardı. O seçime 5 bin acentenin olduğu söylenen İstanbul’da kaç acente katıldı dersiniz.

Tam rakam verelim. Lila renkli liste 539, turuncu renkli liste 328, turkuaz renkli liste ise 254 oy aldı. Toplam bin 121. Yani acentelerin sadece beşte biri sandığa geldi.

Geçtiğimiz dönemde İTO’da acenteler için çok önemli 3 toplantı yapıldı. Peki bu toplantılara acenteler ilgi gösterdi mi? Salonun önemli kısmı boş kaldığı için bu sorunun cevabı da “hayır” oluyor.

“Acentenin derdi geçim mi seçim mi?” derken aslında tam bir kısır döngüye dikkat çekmek istiyoruz. Acenteler, kendileri için önemli olan seçimlere ilgi göstermiyor. Bunun sebebi, sorunlarının çözüleceğine inanmayışları mı? Seçilen yönetim de arkasında güçlü bir acente desteği bulamadığı için gereken adımı atamıyor olabilir mi? İşte size tam bir kısır döngü!

Bu kısır döngü, sandığa güçlü gitmeyince temsilde eksik kalındığını gözler önüne seriyor.

Şahsi düşüncemiz, ne olursa olsun sandığa gidilmeli yönünde.

Seçime katılmayınca seçilen için “Ne yaptı ki?” demek, havada kalıyor.

Şimdiki süreç sadece delege seçimiyle ilgili olsa da gelelim başlıkta da belirttiğimiz önerimize.

Sigorta sektöründe genel olarak kadınların oranı erkeklerden fazla olmasına rağmen lider anlamında kadın yönetici sayısı oldukça düşük. CEO veya genel müdürü kadın olan şirket sayısı bir-ikiyi geçmez.

Kamuda ise sadece DASK işleticisi Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren var. Üstelik de başarılı bir lider.

 Acentelere yönelik mesleki sivil toplum kuruluşlarında kadın başkanlar var. Ama yine azınlıkta.

TOBB SAİK verilerine göre erkek acente sayısı kadın acentelerden çok fazla değil.

Peki, SAİK’te hiç kadın başkan oldu mu? Olmadı!

Şimdi de hep erkek delege adaylarının isimleri ön planda. Onlar da yine bir erkek başkan seçecekler!

Sahi, SAİK’ın başkanı bu defa kadın olsa fena mı olur?

***

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sigorta camiasının ve okuyucularımızın Kurban Bayramı’nı şimdiden tebrik ediyoruz.

DÜZELTME:

YAZIMIZIN İLK PAYLAŞIMINDA Acenteler Birlik Platformu Genel Başkanı Hüseyin Duru'nun soy ismini sehven hatalı yazdık. Bu hatamızdan dolayı sayın Hüseyin Duru'dan özür diliyoruz.