Yayıncılıkta eski olmak tabii ki önemlidir. Fakat esas önemli olan yayıncılıkta getirdiğiniz sestir. Kattığınız renktir. Oluşturduğunuz kamuoyudur.

Tarihte ilk gazetenin MÖ 59 yılında 2 bin kopya olarak Roma senatosunca çıkarılıp, Roma İmparatorluğu’na bağlı yerlerde dağıtılan Acta Diurma olduğunu biliyor muydunuz? Yarışma programlarında sorulmadığı sürece çok önemli bir bilgi değil. Bilmenize gerek yok. Ben de mesleğim gereği biliyorum.

Bugünkü konumuz başlıkta da vurguladığımız gibi Acta Diurna’dan SİGORTAMNEWS’e kadar geçen süre.

Sigorta sektörüne yönelik yayın yapan kuruluşların kaç yıllık olduklarına baktığımızda işte kimisinin 60, kimisinin 50, kimisinin 20, kimisinin de 15 yıllık olduğunu görüyoruz.

17. yüzyılda Londra’daki Lloyd Coffehouse’da sektörleşmenin ilk adımları atılırken, ülkemizde sigortacılığın başlangıcı 1872 yılı olarak kabul ediliyor. Sigorta yayıncılığının en eskisini 60, belki de 70 yıllık olduğunu varsayarsak ülkemizin sigortacılığına bile denk gelmiyor.

Hele de Acta Diurna’ya gidersek vay anam vay… Milattan önce 59’un üzerine milattan sonra 2023’ü koy. Etti mi sana 2082. Dile kolay tam 2082 yıl.

2082 yılın yanında 70 yılın ne önemi var!

Evet, yayıncılıkta eski olmak tabii ki önemlidir. Fakat esas önemli olan yayıncılıkta getirdiğiniz sestir. Kattığınız renktir. Oluşturduğunuz kamuoyudur.

O yüzden ilk haberini 2022’nin 27 Kasım'da yayınlayan SİGORTAMNEWS’in bir yıllık geçmişinin zaman açısından bir önemi yoktur. Bir yılda kaç yıllık ses getirdik, biz ona bakarız!

Bu makaleyi yazmak için bilgisayar başına geçtiğimizde panelimizde, 1185 haber, 16 da makale yer alıyordu. Sektörel bir yayının bir yılı için oldukça yüksek sayılabilecek rakam. 2023’de resmi tatiller ve hafta sonları yaklaşık 119 gün ediyor. Bu günleri çıkarırsak ortalama her gün 5 haber yayınlamışız.

İlk birkaç ay düşük olan okunma oranlarımız süreç içerisinde hızla arttı. Yaptığımız yayınlarla sektörde ses getirmeye başladık. En son hatırladığım, SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu’nun istifasının ardından yerine kimin geleceğiyle ilgili haberdi. İki isim duyurduk. Ve kuvvetle ihtimal gelecek dediğimiz Davut Menteş başkan olarak atandı. Bu haberimiz, dikkat çekiciliğinin yanında istihbarat kaynaklarımızın doğruluğunun da göstergesi oldu. 

Habercilikteki ilkemiz, sigortalıya her tür bilgiyi aktarmaktır. Neticede ortada ticari bir ürün var ve bu ürünle ilgili tüm gelişmenin tüketiciye aktarılması ve onların ilgisinin çekilmesi, dolayısıyla sigorta bilinirliğinin yükseltilmesi gerekiyor.

Yine acentelere yönelik yazılan makale ve haberlerimiz de oldukça yüksek oranda okunmuş durumda.

Haber yayınlarken reklam pazarlığı hiç yapmadık. Reklam alabilmek için karalayıcı haberciliğe tenezzül etmedik. Yapamaz mıydık? Meslekte 40 yılına yaklaşan gazeteci olarak, yayıncılıkta kirli para kazanmanın öyle farklı yollarını biliyoruz ki? Karalayıcı haber, sütten çıkmış ak kaşık kalır. Ama bu ahlak dışı davranış ne bizim kişiliğimize sığar ne de yayın anlayışımıza.

SİGORTAMNEWS bir yaşında olmasına rağmen arkasında onlarca yıllık gazetecilik ve sigortacılık tecrübesi var. Quick Sigorta’nın ilk yılında “Şirket yeni biz eskiyiz” şeklinde bir mottosu vardı. Bizimki de tam buna uyuyor: SİGORTAMNEWS yeni, biz eskiyiz.

38 yıllık gazetecilik geçmişimizin yanında, koordinatörümüz Sevil Gümrükcü de 25 yıllık sigortacılık deneyimini aktarıyor. SİGORTAMNEWS’in teknik işleriyle ilgilenen ve aynı zamanda editörümüz Hasan Burak Karadeniz, gençliğinin verdiği enerjiyi yansıtıyor. Görsel Yönetmenimiz Yaren Akkuş, konuşturan ve taklit edilen görsellerle SİGORTAMNEWS’i öne çıkarıyor. Ali Osman Albayrak ile Filiz Ökdem, sosyal medya hesaplarımızı başarıyla yönetiyor.

Geride bıraktığımız bu bir yılda desteğini gördüğümüz iki isimden bahsetmeden geçemeyeceğiz. Biri, sigorta sektörünün Can abisi olarak bilinen duayen Can Kantar. Diğeri de Maher Holding Sigortacılık Grubu Başkanı Ahmet Yaşar. Her ikisine de teşekkürlerimizi borç biliriz.

Birinci yaşın kutlu olsun SİGORTAMNEWS…

Saygıyla, sevgiyle.