“Son üç haftayı acente gözünden mi?” anlatsam diye bir fikir geçti aklımdan. Beni topa tutabilirler biliyorum ama yazmak da içimi dökebilmemin bir yolu.

Daha bu sabah genç bir meslektaşımın durup dururken bir WhatsApp grubuna “Biraz önce bir müşterim aradı. …x.. şirket sermayesini artırmadığı için kasko poliçeleri iptal edilmiş” diye bir mesaj paylaştı. Soru da değil, bilgi amaçlı da değil. Resmen o şirkete karşı yıpratma etkisi yaratacak bir haber bu. Uyardığımda sadece iki dakika sonra paylaşımını sildi.

Ortalık o kadar kirlenmiş ki! İki sigorta şirketinin bir gün içinde yok olması normalmiş, sanki diğerleri de arkadan gelecek. Böyle bir duyum ile şirket adı kullanarak bir markayı kirletmek çok acıtıcı.

Acentelik kurumunun tanımı TTK m. 102’de yapılmış olup bu madde uyarınca acentelikler: Ticari mümessil, ticari vekil, satış̧ memuru veya işletmenin çalışanı gibi işletmeye bağlı bir hukuki konuma sahip olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak, belirli bir yer veya bölge içinde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren sözleşmelerde aracılık etmeyi veya bunları o tacir adına yapmayı meslek edinen kimseyi ifade eder.

Yukarıda sadece bir örnek verdim. Bu tip marka yıpratma dedikodularından bir sürü var.

Peki sen bir şirketi temsil ediyorsan, gelirin mesleğinden kaynaklı komisyon gelirinden ibaret ise o şirketin acenteliği sende yoksa bile bir diğer meslektaşın oradan poliçe kesiyorsa, hiç mi aklına gelmiyor? Neden orta yerde konuşup, dedikodu yapıyorsun?

Eyy acente arkadaşım; meslektaşım; bugün ona yarın sana. Gri ve Mellce kapatılmış olabilir. Hatta belki birçoğunuzun müşterisinin poliçesi iptal edilmiş olabilir. Ve hatta iptal edilen poliçeleri yazacak şirket bulamıyor dahi olabilirsin. Bütün bunlar olana kadar sektördeki en uygun kasko yapan şirketlerden biri olan şirketlerden iş yaparken hiç mi merak etmedin hasar karşılıkları var mı? Şirketlerin bilançoları var, hiç mi bakmıyordun? TSB’de istatistikleri yer alıyor, aç oku. “Yok anlamadım” diyorsan sor. Onu da anlayacak kapasiten yoksa bırak git Allah aşkına! Başınıza bir şey gelmeden kurduğunuz WhatsApp grupları 200-250 kişiyken, el koymalardan dolayı 1000 sayısına çıkan WhatsApp gruplarında sabahlara kadar yazışmaları izledim. Tepkileriniz doğru ama birlikte olmak için çıktığınız yollar virajlı.

Doğru ve halis duygularla liderlik etmek isteyenleri taşlayan, niyeti halis olmayanları şak şaklayan, öne çıkma çabasındakilerin arkasında, başımıza bir şey gelmeden, bir olamayan, örgütlülüğe yanaşmayan, ortak hedef ve ülküsü olmayan bir grup haline geldik.

Geçmiş olsun, geçmiş!..