Sigortamnews yayın hayatına başladığından bu yana en çok aldığımız soru “Kaskomu nasıl ucuza yaptırabilirim?” şeklinde oluyor.

Herkes ucuz kasko yaptırmanın peşinde. Kaskosunun bitmesine 1 ay kalan bizim enişte Mustafa Zeki (İbrahim) Demirbaş da hep bunu soruyor.

Malumunuz araç fiyatları inanılmaz arttı. “Binilebilecek bir otomobil 500 bin liradan başlıyor” desek yanlış olmaz. Haliyle buna bağlı olarak araç yedek parçaları da artış gösterdi. Dolayısıyla kasko fiyatının aynı durması beklenemez.

Şimdi gelelim “Ucuz kasko nasıl yaptırılır?” sorusunun cevabına.

İbrahim’e de söyledim… Buradan size de söyleyeyim. Ucuz kasko yaptırmanın ilk şartı acentedir. Önce kendinize güvenebileceğiniz bir sigorta acentesi bulun kardeşim. Sonra bırakın kendinizi o acenteye. Çünkü o acente artık kendini sizin danışmanınız olarak görecektir. Ve sizin faydanıza olacak en ucuz poliçeyi düzenleyecektir inanın bana.

Acentenin alacağı komisyonda gözünüz kalmasın. Gerektiğinde gecenin kör vaktinde bile arayıp, sıcak yatağından kaldırdığınız acenteniz, aldığı komisyonun bedelini size kat be kat ödeyecektir. Ayrıca, acente, komisyonunu sizden değil şirketten alır.

Acenteyi bulduktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta nasıl bir kasko istediğinize karar vermenizdir. Misal aracınızı hafta sonları kullanıyorsunuz veya garajda tutuyorsunuzdur. Ve sadece siz kullanıyorsunuzdur. İşte bu noktada kapsamlı kasko yaptırmanıza gerek yok. Bunları belirttiğinizde kasko fiyatı aşağıya gelecektir.

Yine kasko yaptırırken bazı riskleri kendiniz üstlenin. Mesela 10 bin liraya kadar olan masrafları kendiniz karşılayın. Veya hangi riske gücünüz yeterse, o rakamın üstündeki riskleri kasko şirketine havale edin. Böyle yaptığınızda da kasko fiyatı aşağıya gelecektir.

Böyle birkaç indirim daha yazılabilir. Yukarıda da dediğim gibi… Siz bunları ve daha fazlasını acentenizden öğrenebilirsiniz.

Şimdi aklınıza “Güvenebileceğim acenteyi nereden bulayım?” sorusu gelebilir. Toplumda güven duygusu kaybolmaya başladığı için böyle düşünmeniz normal. Ama bu güven duygusunu biraz da kendimiz ortadan kaldırıyoruz. Oysa kimse bizi kazıklamak veya soymak için beklemiyor. Böyle olanlar yok mu? Vardır elbet. Her kesimde olduğu gibi, bu tip bozuklar sigortacılıkta da vardır.

Tüm bu olumsuzluklar bizi, insanlara güvenmekten alıkoymamalı. İşte bu sebeple “Güvenebileceğiniz bir acente bulun” diyorum.