Bireysel Emeklilik Sistemi, gençlerimizin önünde büyük bir fırsat olarak duruyor. Detaya girmeden önce BES nedir sorusunu kısaca cevaplandıralım isterseniz.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) size, aktif çalışma döneminizdeki hayat standartlarınızı emeklilikte de devam ettirmeniz için bugünden düzenli birikim yapma imkânı sağlayan ve devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemidir. Aktif çalışma dönemi derken çalışma hayatınız kast ediliyor. Şimdi çalışıyor ve karşılığında da belli bir ücret alıyorsunuz. Dolayısıyla bunun bir de emekli döneminiz olacak. İşte o emekli döneminde sadece emekli maaşı alacaksınız. Emekli maaşlarının durumu da günümüzde belli. Şikâyet etmeyen yok!

Dikkat edin, BES’in tanımında bir de devlet katkısından bahsediliyor. O katkının ne kadar olduğunu biliyor musunuz? Hemen yazayım: Yüzde 30. Evet, evet… Devlet sizin BES ile kenara koyacağınız paranıza yüzde 30 katkı sağlıyor. Bin lira tasarruf edin 300 yüz lira da devlet versin, toplamda bin 300 lirayı kenara atın.

Gelin şöyle kısa bir hesap yapalım. Diyelim 25 yaşındasınız ve 57 yaşında emekli olmayı planlıyorsunuz. BES’li olmaya karar verdiniz ve başlangıç olarak 10 bin lira, aylık olarak da 1000 lira ödeme gücünüz var. Ve ödemelerinizi her sene yüzde 5 artırıyorsunuz.

Sürecin sonunda kaç para alacağınızı merak ettiniz değil mi? Hemen cevap vereyim: Tas tamam 1 milyon 733 bin 663 TL.

İyi para.

Bu rakamın için ödeyeceğiniz katkı payı toplamı 970 bin 765 TL, ödeyeceğiniz katkı paylarının getirisi 342 bin 710 TL, devlet katkısı toplamı 242 bin 691 TL, devlet katkısı toplamının getirisi ise 177 bin 497 TL. Dikkat ettiniz mi? 970 bin 765 lira biriktiriyor ve toplamda 1 milyon 733 bin 663 lirayı cebe indiriyorsunuz. Ayrıca bu rakamı nakit yerine aylık olarak da alabilirsiniz. Mesela yukarıdaki ödeme sistemiyle 57 yaşından sonra 20 yıl boyunca her ay 9 bin 632 lira ek maaş alabilirsiniz.

Bu rakamlar hesaplanırken muhtemel brüt reel getiri oranı yıllık yüzde 4 olarak varsayılmıştır. Siz isterseniz bunu daha kârlı fonlarda değerlendirip, kazancınızı daha fazla artırabilirsiniz. Çünkü sistem size böyle bir imkân da sunuyor.

Şimdi o bin lirayı kenara atmak zor gelebilir. Oysa devlet, siz daha fazla tasarruf yapın diye katkı payını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkardı. Biliyor musunuz bir de 18 yaş altı BES var. İşte bu bu 18 yaş altı BES’e anne-babalar çocuklarını harıl harıl kaydettiriyor. Katılımcı sayısı 552 bini geçti.

Neden?

Çünkü, tasarrufun değerini biliyorlar.

Yukarıda saydığımız rakamlar kafanızı karıştırmasın. Tamam, tabii ki iş hesap kitap işi. Ama hesap da çok açık. Hiçbir yatırım aracı size yüzde 30 katkı sağlamaz. Üstelik bu katkıyı devlet sağlıyor. En garantisinden yani…

Gençler, şimdi sizlere düşen tek şey kalıyor. Kendinizi BES’lemek…

Çok çeşitli BES’ler var, bir araştırın derim.

Çeşme akarken testiyi doldurmak lazım.

En önemlisi de doldurduktan sonra testiyi kırmamak.

Hayır, yanlış mı söylüyorum?